Кламер БГ - Новини: Унгария иска сближаване с Русия и чака подобряване на отношенията със САЩ

Унгария иска сближаване с Русия и чака подобряване на отношенията със САЩ

Европа

|
Пет, 27 Ян 2017г. 18:26ч.
Унгария иска сближаване с Русия и чака подобряване на отношенията със САЩ

Унгария желае сближаване с Русия и очаква значително подобряване на отношенията със Съединените щати през мандата на президента Доналд Тръмп, заяви днес унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

В интервю за агенцията, дадено броени дни преди посещението на руския президент Владимир Путин в Будапеща, унгарският външен министър отбеляза, че страната му одобрява критичното отношение на Тръмп към стратегията на НАТО в борбата с тероризма.

"Позицията на Унгария за санкциите (на Европейския съюз срещу Русия) е, че те се безполезни", подчерта Сиярто и призова за тяхното отменяне. Унгарският външен министър оцени загубите на страната му от пропуснати ползи след въвеждането на наказателните мерки през 2014 г. на 6,5 милиарда долара.

На въпрос дали е доволен от срива на руската икономика Сирто отговори отрицателно. Той отбеляза, че Унгария не възприема Русия като заплаха.

В интервюто, дадено на английски език, Сиярто добави, че санкциите срещу Русия са се отразили лошо и на европейската икономика като цяло, а и са претърпели политически неуспех. Те не убедиха Русия да спазва Минските споразумения за Украйна, се аргументира той.

Що се отнася до предстоящото посещение на Путин в Будапеща на 2 февруари, Сиярто каза, че Унгария очаква да сключи споразумение за доставки на руски природен газ за периода след 2021 г.

Бихме искали да се сдобием с алтернативни енергийни източници, но Русия е много по-надежден доставчик от европейските партньори, които не успяха да построят необходимата инфраструктура за намаляване на зависимостта от руския газ, подчерта той.

mediapool.bg