Кламер БГ - Новини: Унгария задържа заподозрян ислямист, планирал нападение срещу Евро 2020

Унгария задържа заподозрян ислямист, планирал нападение срещу Евро 2020

Европа

|
Четв, 03 Юни 2021г. 08:05ч.
Унгария задържа заподозрян ислямист, планирал нападение срещу Евро 2020

Унгария задържа заподозрян</p>
<p>ислямист, планирал нападение срещу Евро 2020

В Унгария е задържан заподозрян ислямист, планирал нападение срещу започващото след броени дни Европейско първенство по футбол, предаде Франс прес.

Антитерористичният отдел на унгарската полиция съобщи новината за ареста в сряда вечерта.

Според местни медии заподозреният планирал атаки срещу големи събития. Сред тях бил и националният стадион в столицата Будапеща, който ще приеме срещи от Евро 2020 - първенството на Стария континент, което бе отложено с една година заради пандемията от новия коронавирус.

Задържаният е 21-годишен "най-обикновен млад унгарец", който "се представи за ислямист", каза на пресконференция началникът на антитерористичния отдел на националната полиция Янош Хайду.

Той отбеляза, че заподозреният, студент в Университета на Будапеща, е комуникирал на свързани с групировката "Ислямска държава" интернет сайтове с "явна джихадистка пропаганда", на които се обяснявало как да бъдат извършени атаки.

Задържаният "бил поел ангажимент да направи самоделна бомба и да я използва срещу масово събитие, в Будапеща или на друго място в Унгария. . . в близко бъдеще". Той освен това разглеждал възможност да се вреже с кола в множество, каза Хайду.

Заподозреният джихадист бил задържан във вторник в град Кечкемет, на 90 километра южно от Будапеща.

В сряда съд е постановил той да остане в предварителния арест.

Стадион "Пушкаш Арена", с капацитет за около 68 хиляди зрители, ще приеме четири срещи от Евро 2020, включително мачове с участието на Унгария, Португалия и Франция, отбелязва АФП.

mediapool.bg