Кламер БГ - Новини: Умишлен палеж остави без ток шест столични квартала

Умишлен палеж остави без ток шест столични квартала

България

|
Пет, 14 Дек 2018г. 11:11ч.
Умишлен палеж остави без ток шест столични квартала

Умишлен палеж в колектор в района на бул. "Сливница" в София, предизвикан при опит за кражба, остави без ток късно снощи 12 600 клиенти на "ЧЕЗ Разпределение" в шест столични квартала, съобщиха от дружеството.

Засегнати са били домакинства и стопански потребители в "Захарна фабрика", "Илинден", "Св. Троица", "Западен парк", "Фондови жилища" и "Банишора".

Екипите на "ЧЕЗ Разпределение" са констатирали употребата на запалителни средства в колектора и щети по кабели на дружеството. Един от повредените кабели е 110 kV, положен само преди две години. От ЧЕЗ са създали организация за алтернативно захранване на засегнатите клиенти до отстраняване на повредите.

"Имаме опит с подобни умишени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали", обяснява Виктор Станчев, главен оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение".

Той отбеляза, че кабелите, които се полагат в последните години, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед. Докато няма стриктно законодателство в тази посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората, смята Станчев.

От ЧЕЗ са взели всички възможни мерки за защита на колектора, като са осигурили и охрана чрез заплащане на външна фирма.

След отстраняване на щетите ЧЕЗ ще възстанови нормалната схема на eлектрозахранване на клиентите, като е възможно това да бъде придружено с кратковременни изключвания, казаха още от компанията.

mediapool.bg