Кламер БГ - Новини: Стената на плажа Алепу щяла да стане прекрасно местообитание за птици

Стената на плажа Алепу щяла да стане прекрасно местообитание за птици

България

|
Пет, 05 Юни 2020г. 22:34ч.
Стената на плажа Алепу щяла да стане прекрасно местообитание за птици

Върховната административна прокуратура (ВАП) и Бургаската окръжна прокуратура са на мнение, че обявеното като брегоукрепително строящо се съоръжение на Шофьорския плаж на Алепу прилича по-скоро на сграда с асансьорна клетка и стълбище, отколкото на подпорна стена, каквато бургаската дирекция за строителен контрол твърди, че е.

Поради тази причина ВАП е сезирала началника на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа "Алепу вилидж" в община Созопол, между нос Свети Тома и т.нар. Шофьорски плаж, съобщиха от държавното обвинение в четвъртък. Малко преди това и премиерът Бойко Борисов разпореди на шефа на националния строителен контрол Иван Несторов да провери на място как стоят нещата.

По-късно премиерът Борисов коментира, че ако построеното до момента е подпорна стена, то вторият етап от проекта, който включва хотел, "с голяма степен на вероятност няма да се случи". Направените до момента "кутийки" щели да станат "прекрасно местообитание за птици, животни", каза министър-председателят пред БНТ. "Спираме го на този етап строежа и това се превръща в прекрасно местообитание за птиците", добави той.

Проверките на строежа започнаха след като беше дадена гласност по случая чрез социалните мрежи, а в петък около 30 жители на община Созопол протестираха пред недовършения строеж в защитената местност Алепу.

Те твърдят, че никога допреди да започне строежът на Шофьорския плаж не е имало свлачище. Според регионалното министерство обаче това е свлачище, регистрирана още през 1970-те години, което обаче се е активирало през 2009 г.

Протестиращите са възмутени от действията на контролните органи. "Изразявам възмущението, не само моето, но и на тези, които не успяха да дойдат. Ние не сме съгласни по този начин да се отнасяме към природата", каза един от протестиращите.

"Това не е стена, свлачището във Варна го решиха с подпорна стена. Защо не си построиха хотели там. И, наистина, това ли е идеята за нашето Черноморие?! Стана повече бетон от хората. Просто да ни се обясни, каква е тази стена? Виждам стаи, дори виждам апартаменти, студиа, виждам място за стълбище, виждам терасите", допълни друг.

Аспасия Порожанова бивш представител на общинската администрация призова прокуратурата да разследва не издаденото разрешение за строителство, а опорочените процедури по прехвърлянето и закупуването на общинска земя.

"Да проверят детайлно процедурата от 2004 г. до днес за прехвърляне на акции, за промяна на общия устройствен план на Созопол. Затова, че е издадено строително разрешение, одобрявайки проекта с параметри, които не отговарят на зона А", каза Порожанова. Според нея поредица от опорочени процедури е довела до прехвърлянето на общинска земя в частни дружества.

Скандалът със строежа край Алепу избухна отново, след като през февруари 2019 г., поради съмнения за незаконно строителство, той бе спрян, докато се отстранят откритите нередности в техническата документация. Тогава от бургаския строителен контрол заявиха, че се строи брегоукрепителна стена заради регистрирано през 2009 г. активно свлачище. Това се извършва от компанията "Главболгарстрой", която има и разрешение за изграждане на три сгради - част от ваканционен комплекс, и която притежава и стопанисва намиращия се в непосредствена близост комплекс "Св. Тома". Преди това от дружеството обясниха, че всъщност изграждането на ваканционното селище е, за да се спре свличането на брега в района.

Сега от РДНСК Бургас отново се опитват да убедят обществеността, че строежът е на подпорната стена, макар да е видно, че става въпрос за сграда, чийто гръб е в ската, а клетките, които приличат на стаи, гледат към морето.

Повече прилича на хотел, отколкото на подпорна стена

Преди ден вицепремиерът Томислав Дончев също коментира пред бТВ, че построеното

по-скоро му прилича на хотел, отколкото на подпорна стена. Регионалният министър Петя Аврамова пък, притисната от въпроси на нея на какво й прилича строежът, каза, че тя само се била запознала с документите и била получила уверения от строителния контрол, че става дума брегоукрепващо съоръжение.

ВАП и Бургарската окръжна прокуратура обаче изразяват съмнения относно достоверността на твърденията на РДНСК Бургас и искат от централата на националния строителен контрол в София да извършат проверка на място и по документи дали се спазват всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), подзаконовите нормативни актове по прилагането им, както и другите нормативни актове, свързани със строителство в защитени зони.

Прокуратурата готова да действа, ако се установи престъпление

"Следва също така да се провери поотделно и комплексно целият инвестиционен и строителен процес, да се проведат огледи на място, като се изискат и всички относими данни", допълва се в съобщението на ВАП, която иска максимално бързо да получи резултатите от проверката. Прокуратурата настоява да получи обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, а в случай на извършено престъпление – да се предприемат незабавно действия по реда на НПК.

В сряда директорът на РДНСК – Бургас Милен Ненчев припомни, че за това място инвеститорът има издадено разрешително за поетапно строителство още през 2018 г. То включва два етапа. Първият е изграждането на подпорна стена.

По думите му строежът на хотела още не е започнал, а оформените помещения, които се виждат от всеки, не били помещения. Въпреки това те можело да се използват за такива при завършването на сградата, но щели да са под нивото на терена – т.е. под земята.

Нищо различно от миналогодишната проверка

Ненчев обяви, че при извършената сега от звеното проверка не е установила нищо различно от миналогодишната – нито като строителни, нито като монтажни работи. Той заяви, че така изграденият строеж фигурира в одобрените строителни книжа.

Вълко Костов, представител на фирмата, извършваща строителен надзор на обекта, заяви, че извършеното до момента отговаря на нормативните изисквания, а стамонобетонната конструкция, служи единствено за укрепителна роля на този етап.

Разрешението от екоинспекцията за изграждането на "Алепу Вилидж" е от 2017 г. То е одобрено едновременно със строителството на комплекс с име "Алепу - Бриз Вилидж". Предвидено е строителство, освен на засегнатия сега имот, и на съседни такива. Общата площ е над 20 дка. Имотите се водят урбанизирана територия и са част от устройствения план на Созопол.

Инвестиционните намерения са одобрени от екоинспекцията в Бургас. При придвижването на инвестиционното намерение теренът, върху който се строи сега, бил на 20 метра над морското равнище. Заради свлачището обаче вече е на самия плаж.

mediapool.bg