Кламер БГ - Новини: Украйна призова НАТО за помощ, за да се избегне война с Русия

Украйна призова НАТО за помощ, за да се избегне война с Русия

Свят

|
Вт, 13 Апр 2021г. 18:12ч.
Украйна призова НАТО за помощ, за да се избегне война с Русия

Киев поиска във вторник от Запада помощ, за да се избегне война с Русия. От своя страна Съединените щати и НАТО изразиха силна подкрепа за Украйна и предупредиха Русия да не продължава струпването на войски по източната граница на бившата съветска република.

В отделни срещи в Брюксел с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и шефът на НАТО Йенс Столтенберг изразиха сериозна загриженост относно най-голямата концентрация на руски войски близо до украинската граница от 2014 г. насам.

Блинкен обвини Русия, че е предприела „много провокативни“ действия, които са разтревожили Украйна и Запада. Междувременно Столтенберг нарече руските действия неоснователни, необясними и дълбоко тревожни. Дмитро Кулеба заяви, че Киев приветства подкрепата и призова западните страни да дадат на Москва ясно да разбере, че ще плати цена за своята „агресия“.

Коментарите дойдоха на фона на засилващи се нарушения на прекратяването на огъня в Източна Украйна, където подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските сили са в конфликт след анексирането на Кримския полуостров в Украйна през 2014 г.

Във вторник в Брюксел се провежда извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна. Преди нейното начало на съвместна пресконференция със Столтенберг Кулеба призова НАТО да помогне на неговата страна, за да се избегне война с Русия.

Той посочи, че в последните дни се чуват открити заплахи от Русия за война с неговата страна. Той предупреди, че Русия ще плати цена, ако обстановката се влоши допълнително. По неговите думи санкциите, наложени на Москва след събитията от 2014 г., са пресекли намеренията Русия да откъсне половината територия на Украйна и да обяви заграбеното за "нова държава".

Не искаме война, не подготвяме нападение, разчитаме на дипломатическите възможности за уреждане на конфликти, поясни Кулеба. Русия трябва да разбере, че Украйна е част от западния свят и Западът няма да й позволи да откъсне Украйна, добави той. Украинският министър призова за допълнителни санкции срещу Русия и за пряка военна помощ.

Цената за предотвратяването на война ще бъде по-малка от допускането на война, заяви Кулеба. Не изключвам нищо при обсъждането на възможните руски действия, допълни той. По неговите думи присъединяването на Украйна към НАТО е само въпрос на време.

В последните седмици наблюдаваме струпване на хиляди руски военни до украинските граници, заяви от своя страна Столтенберг. Действията на Русия са неоснователни, необясними и дълбоко тревожни. Русия трябва да престане с нагнетяването на напрежение незабавно и да се изтегли от Украйна, добави той.

Столтенберг призова Москва да спазва международните си задължения и добави, че само Киев и държавите от НАТО могат да имат думата за присъединяването на Украйна към алианса. Русия се опитва да възстанови сферите на влияние, а ние очакваме този похват да остане в миналото, допълни той.

"САЩ стоят твърдо зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза държавният секретар Антъни Блинкън в началото на срещата си с украинския външен министър в резиденцията на американския посланик в Брюксел. "Това е особено важно в момент, когато виждаме със съжаление, че Русия предприема много провокативни действия спряво Украйна“, добави той.

Кулеба отговори, че Украйна е благодарна за подкрепата на САЩ и НАТО, алианс, към който Киев се стреми да се присъедини въпреки ожесточените руски възражения.

"В тази борба подкрепата на Съединените щати е изключително важна и дълбоко оценена“, каза Кулеба. Той нарече струпването на въоръжени сили на Русия "агресивно“ и помоли САЩ и останалите да „"адат много ясно на Русия да разбере, че цената на нейната агресия срещу Украйна ще бъде твърде тежка, за да я понесе“.

Украйна заяви, че Русия е струпала 41 000 военнослужещи на границата си с Източна Украйна и още 42 000 в Крим. Числата вероятно ще нарастват, понеже продължава пристигането на още войски.

Москва: Предприемаме мерки в отговор на заплашителните действия на НАТО

Русия обяви днес от своя страна, че ще проведе "военни учения" близо до украинската граница, в отговор на "заплашителни" дейности на НАТО, предаде Франс прес. На пресконференция в Североморск, където е главната база на руския Северен флот, руският военен министър Сергей Шойгу каза, че за три седмици две армии и три поделения на въздушно-десантните войски са били успешно прехвърлени към западните граници на Русия за учения.

Министър Шойгу беше цитиран да казва, че НАТО планира да разположи 40 000 войници и 15 000 единици въоръжение и военна техника, включително стратегическа авиация, близо до руска територия.

Русия днес нарече САЩ противник и предупреди, че американските военни кораби трябва да стоят далеч от Крим "за тяхно добро". Москва определи разполагането им в Черно море като провокация, целяща да подложи на изпитание руското самообладание.

Шойгу подчерта, че в Полша и в балтийските държави се засилва групирането на войски на САЩ и в сравнение с миналата година интензивността на въздушното разузнаване е увеличена двойно, а тази на морското - един път и половина.

Шойгу каза още, че годишно алиансът провежда в Европа до 40 големи мероприятия по оперативна подготовка, които са с явна антируска насоченост.

"Обемът на военната помощ нараства. Съединените щати и други страни от НАТО съзнателно превръщат Украйна в буре с барут", каза по-рано днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Путин може да предизвика война в Европа, като нахлуе в Украйна

Путин може да предизвика война в Европа, като нахлуе в Украйна, предупреди бивш американски посланик, цитиран от "Индипендънт". Изданието се позовава на интервю за Би Би Си на бившия посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол, който смята, че световните лидери трябва да бъдат "доста" обезпокоени от създалата се ситуация.

По думите му продължаващото напрежение може да прерасне в пълномащабна война между две "доста респектиращи армии". Макфол, който е посланик в Русия между 2012 и 2014 г., когато тя анексира Крим, допълва, че Украйна няма да се поколебае да "реагира", ако Кремъл реши да предприеме нападение срещу източната част на страната, за да "освобождава" рускоезичните жители в района.

Струпването на военни сили край границата с Украйна предизвиква объркване относно намеренията на Русия, гласи заглавието на аналитична статия на "Гардиън" по темата.

Изданието отбелязва, че има няколко причини Русия да иска да повиши напрежението, но допълва, че е малко вероятно да се стигне до нападение.

Събеседник на изданието изтъква като възможни причини влошаването на американско-руските отношения, желание на Путин да отклони вниманието от опозиционера Алексей Навални и втвърдяване на позицията на украинския президент Володимир Зеленски спрямо Русия.

"Гардиън" окачествява действията на Москва като упражнение за привличане на внимание, което все повече обзема мислите на Запада, и отбелязва, че евентуална атака от страна на Русия би представлявала драстично изостряне на конфликта в Украйна.

Как конфронтацията между Русия и Украйна може да се обърка, гласи заглавието на статия по темата в "Политико".

Изданието отбелязва, че чисто "случайно" избухване на война е малко вероятно, но допълва, че винаги има риск от погрешни сметки и на двете страни.

"Политико" допълва, че за страна, която не иска война, действията на Русия спрямо Украйна изглеждат доста войнствени. Отбелязва се, че руската държавна телевизия подготвя руснаците да очакват украинска офанзива.

mediapool.bg