Кламер БГ - Новини: Киев: Западът да действа сега, за да не допусне военна офанзива на Русия

Киев: Западът да действа сега, за да не допусне военна офанзива на Русия

Свят

|
Четв, 22 Апр 2021г. 12:28ч.
Киев: Западът да действа сега, за да не допусне военна офанзива на Русия

Украйна призова днес западните си съюзници да покажат, че са готови да накажат Москва с нови санкции, включително отстраняване на Русия от SWIFT (Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация), за да възпрат Кремъл от прехвърляне на още военни сили срещу Украйна, предаде Ройтерс.

В интервю за Ройтерс украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че макар Киев да не разполага с нова информация, която да сочи, че Русия е решила да предприеме нови военни действия срещу Украйна, е важно Западът да действа сега, за да не допусне това да се случи.

Украйна се опитва да укрепи международната подкрепа в противопоставянето си с Москва срещу струпването на руски войски по източните й граници и в Крим.

Нямам информация, че вече е взето решение за започване на военна операция срещу Украйна. Така че нещата могат да се развият и в двете посоки, каза Кулеба.

Именно затова реакцията на Запада, консолидираната реакция на Запада е толкова важна сега, за да се попречи на Путин да вземе това решение, подчерта външният министър.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за провала на прекратяването на огъня в източния Донбаски регион, където от 2014 г. украински войски се сражават с подкрепяни от Русия сили в конфликт, който според Киев е отнел живота на 14 000 души.

На срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкън миналата седмица Кулеба поиска от Вашингтон да осигури "мощни средства за електронна война" за противопоставяне на възможностите на Русия да заглушава украинските комуникации.

Украинският първи дипломат разкри още, че е настоял на срещата на външните министри от ЕС в понеделник да се обмисли "забрана на участието на Русия в SWIFT" като част от пакет от нови икономически санкции, ако Русия доизостри ситуацията.

Западната дипломация е помагала за сдържане на Русия, но всичко ще зависи от това дали са готови да преминат от думи към дела, посочи Кулеба.

Украинският външен министър каза, че Киев не е получил отговор от Кремъл на поканата на президента на Украйна Володимир Зеленски от вторник за разговори за зоната на конфликт в Донбас.

Вчера Путин предупреди Запада да не преминава "червените линии" на Русия и каза, че Москва ще отговори бързо и твърдо на всяка провокация.

Аз разчетох посланието на президента Путин по следния начин: Ние ще преминаваме вашите червени линии, но на вас не ви е позволено да пресичате нашите и ние ще защитаваме навсякъде нашите червени линии, заяви Кулеба.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски подписа закон, позволяващ да бъдат свиквани резеврвисти на военна служба, без да бъде обявявана мобилизация, съобщи канцеларията му, цитирана от Асошиейтед прес.

Новият закон, който украинският парламент прие в края на март, ще позволи на Киев "бързо да попълни военните части от всички сили за отбрана на държавата с резервисти, значително повишавайки по този начин бойната им ефективност по време на военна агресия", заяви президентската канцелария.

Този ход става факт на фона на масирано струпване на руски войски близо до границите на Украйна и припламване на нарушения на примирието в Източна Украйна, където украинските сили воюват с подкрепяни от Русия сепаратисти от 2014 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Тези дни украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че струпването на войски по границата от руска страна продължава и до около седмица "се очаква общият им брой да достигне 120 000".

mediapool.bg