Кламер БГ - Новини: Украйна обяви програма за “икономически патриотизъм“ и намаляване на данъците

Украйна обяви програма за “икономически патриотизъм“ и намаляване на данъците

Свят

|
Ср, 23 Фев 2022г. 13:33ч.
Украйна обяви програма за “икономически патриотизъм“ и намаляване на данъците

снимка БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви началото на програма за "икономически патриотизъм", предвиждайки намаляване на данъчната тежест за фирмите и по-малко проверки.

"Обявявам намаляване на данъчната тежест върху бизнеса и ограничаване на проверките. Това са стимули за привличане на средства от населението към предприятията и банковата система. Намаляваме ДДС (данък добавена стойност) върху бензина и дизеловото гориво. Това ще намали цената на бензиностанциите. Нашата цел е да постигнем икономическа независимост, особено в енергийния сектор", каза Зеленски във видеообръщение към нацията снощи.

Той обяснява, че програмата цели да бъде допълнителен стимул за локализиране на украинското производство и за подкрепа на определени отрасли.

"Патриотът е човек, който се бори с врага за своята земя. И този, който инвестира в нея пари и създава работни места", каза Зеленски.

Украйна се опасява от изнасяне на производства в чужбина и загуба на работи места заради кризата с Русия и заплахата от война. "Бизнесът трябва да защитава икономиката, финансите и да създава работни места. Искаме да направим Украйна по-силна - заедно, всеки на своя фронт", каза Зеленски.

Едновременно с това президентът обяви мобилизация на резервистите за активна служба, но на този етап смята, че няма нужда от всеобща мобилизация.

mediapool.bg