Кламер БГ - Новини: Украйна обмисля да даде на английския статут на бизнес език

Украйна обмисля да даде на английския статут на бизнес език

Свят

|
Вт, 07 Юни 2022г. 14:07ч.
Украйна обмисля да даде на английския статут на бизнес език

Денис Шмигал

Украинското правителство работи по законопроект, предвиждащ английският да получи статут на език за бизнес комуникации, заяви премиерът Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс.

Той се аргументира, че "английският е използван сега в бизнес комуникациите в целия цивилизован свят". "Така че даването му на такъв статут в Украйна ще допринесе за развитието на бизнеса, ще привлече инвестиции и ще ускори европейската интеграция на (страната)", написа Шмигал в Телеграм, без да влезе в подробности.

Украинският е единственият официален език в бившата съветска република. Около половината от населението на страната говори предимно или само на украински, а за 30 процента от нейните жители първи език е руският, според проучване от 2019 г. на Киевския международен институт по социология, отбелязва Ройтерс.

Броят на украинците, които знаят английски, се увеличава през последните години, но все още е по-малък, отколкото в други източноевропейски държави. Според изследване от миналата година на базираната в Швеция компания "Образованието на първо място" (EF Education First) Украйна е на 30-о място от 35-те обхванати страни, оставайки след Полша и Беларус.

Руският език е широко използван в бизнес комуникациите и медиите в Украйна. И все още е говорен масово в много градове, включително в столицата Киев, въпреки че употребата му е все по-ограничавана, отбелязва Ройтерс.

По закон бизнесът и държавните институции трябва да използват само украинския език.

mediapool.bg