Кламер БГ - Новини: Украйна обвини Русия, че блокира Керченския проток с умишлени задръствания

Украйна обвини Русия, че блокира Керченския проток с умишлени задръствания

Свят

|
Пет, 07 Дек 2018г. 16:29ч.
Украйна обвини Русия, че блокира Керченския проток с умишлени задръствания

Украйна обвини Русия, че продължава блокадата на Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море, съобщи украинската служба за брегова охрана, цитирана от Асошиейтед прес.

Според службата над 140 кораба са се струпали на опашка от двете страни на протока заради твърде щателни проверки и забавяния от руска страна. Представители на службата обвиниха Русия, че умишлено създава задръстване за украинските кораби и не им дава да преминат.

Напрежението между двете страни пламна отново в края на миналия месец, когато кораби на руската гранична служба откриха огън по три украински военноморски съда, опитващи се да преминат през протока, и ги задържаха заедно с техните екипажи.

Украинското министерство на отбраната предупреди Русия днес, че скоро ще изпрати военни кораби през Керченския проток, свързващ Азовско и Черно море, предаде Асошиейтед прес.

Военният министър Степан Полторак каза пред репортери, че Киев смята да изпрати корабите през Керченския проток скоро, защото "иначе Русия изцяло ще окупира Азовско море".

Украйна и Русия имат пристанища както на Черно, така и на Азовско море.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров, който говори на министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Милано, опроверга спекулациите, че Москва може да освободи или да размени задържаните при инцидента 24 украински моряци. Той каза, че е твърде рано да се говори за някакви предложения за размяна на затворници, преди руското разследване на инцидента да е приключило и моряците да бъдат изправени пред съд за нарушение на руската граница.

Лавров отговори също така на предложението на германския външен министър Хайко Маас мониторинговата мисия на ОССЕ в Източна Украйна да бъде разширена и за Азовско море. Според руския външен министър Москва "няма нужда" от някакви посредници или наблюдатели в района.

mediapool.bg