Кламер БГ - Новини: "Уви, чакат ни нови избори". БСП върна последния мандат (видео)

"Уви, чакат ни нови избори". БСП върна последния мандат (видео)

България

|
Вт, 07 Септ 2021г. 17:30ч.
"Уви, чакат ни нови избори". БСП върна последния мандат (видео)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен последния проучвателен мандат за съставяне на правителство в 46-ото Народно събрание. Страната отива на трети парламентарни избори в рамките на по-малко от година.

"Положихме максимални усиля за разум, диалогичност и отговорност и пред държавата, и пред народа. Не срещнахме подкрепа от страна на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" поради което ви връщаме мандата неизпълнен", каза Нинова на президента.

Радев поздрави БСП за отговорния подход при опита й да състави правителство с третия мандат. "Уви, чакат ни нови избори", каза той.

Пред журналисти Нинова каза, че в закритата част от срещата с Радев го е попитала дали е решил кога ще разпусне парламента. Той ѝ обяснил, че в сряда предстои среща с ЦИК, за да обсъди въпроса. Лидерът на БСП отново заяви, че според нея е по-добре вотът да е 2 в 1. "Не сме обсъждали дали да е с първия или с втория тур на президентските избори. Това е решение на президента", каза Нинова.

Нинова първоначално бе обявила, че ще забави връщането на мандата до 10-15 септември, за да може спокойно да бъде приета актуализацията на бюджета. Само няколко дни по-късно обаче се опита да забърза процедурата, а след като не успя, ръководството на БСП взе решение мандатът да бъде върнат по-рано – на 7 септември.

Така социалистите оставиха в ръцете на Радев решението дали да разпусне парламента веднага и да размине датите на президентските и парламентарните избори през ноември, или да изчака да се гласува актуализацията на бюджета и евентуално на други закони, което би означавало избори 2 в 1.

Според конституцията президентът трябва да разпусне парламента, но няма предвиден срок, в които да стане това. Миналата седмица държавният глава даде заявка, че ще забави разпускането, за да може депутатите да разгледат на второ четене актуализацията на бюджета и най-важните законопроекти. Във вторник в пленарната зала се разглеждат промените в бюджетите на ДОО и НЗОК. Заради липсата на ясно мнозинство, гласуването се превърна в хаос, а ГЕРБ, БСП и ДПС приеха противоречащи си текстове.

Отново във вторник изтича срокът за предложения между двете четения в актуализацията на националния бюджет. Очаква се в сряда ресорната комисия да се събере, за да ги обсъди и да влязат за окончателно гласуване в пленарната зала в четвъртък и петък.

mediapool.bg