Кламер БГ - Новини: Убийството при домашно насилие ще се наказва и с доживотен затвор

Убийството при домашно насилие ще се наказва и с доживотен затвор

България

|
Ср, 06 Фев 2019г. 18:12ч.
Убийството при домашно насилие ще се наказва и с доживотен затвор

За убийство в условия на домашно насилие ще се полагат от 15 години лишаване от свобода до доживотен затвор. Това реши в сряда парламентарната правна комисия, която прие на второ четене проект за промяна в Наказателния кодекс. Патрон на поправките е председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ), а целта им да компенсират донякъде отхвърлената от България Истанбулска конвенция.

Депутатите решиха, че за упражнена принуда, съпроводена с домашно насилие, затворът е от 3 до 10 години.

Една година затвор или пробация е наказанието за следене на бивш или настоящ интимен партньор. Под следене ще се разбира всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице. То може да се изразява в преследване на човек, показването му, че е наблюдаван и дори навлизане в нежелана комуникация.

Наказанието за следене нараства до 5 години затвор, ако преследването се осъществява в условията на домашно насилие. Най-важната част от промените в НК е дефиницията за "домашно насилие".

Това е престъпление, което е "предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права".

Това определение ще се отнася за случаите, когато престъплението е осъществено спрямо съпруг или бивш съпруг; спрямо човек, от когото жертвата има дете; човек, с когото се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство; човек, с когото насилникът живее или е живял в едно домакинство.

Насилствените бракове ще се наказват с 1 до 6 г. затвор, решиха още депутатите.

Правната комисия вдигна глобите за родители, които отказват на бившия да вижда детето си след развод при условие, че има съдебно решение. Сега глобата е до 300 лева, но ще бъде повишена до 5000 лева. При рецидив санкцията може да достигне до 10 000 лева и пробация.

mediapool.bg