Кламер БГ - Новини: Турция ще строи АЕЦ на километри от Резово

Турция ще строи АЕЦ на километри от Резово

Биволъ

|
Ср, 14 Окт 2015г. 20:04ч.
Турция ще строи АЕЦ на километри от Резово

Спорният и скандално посрещнат от местните жители на турското градче Инеада проект за атомна централа ще бъде реализиран. Намерението на Турция да построи АЕЦ именно в защитената територия огласи министърът на енергетиката и природните ресурси Али Риза Алабоюн, цитиран от Анадолската агенция и редица турски медии. Продължават засилените проучвания на района на Инеада край Къркларели, където се планира изграждането на третата в страната атомна електроцентрала, както и преговорите и срещите с евентуалните строители, заяви министърът. Той уточни, че към момента има подписано споразумение под формата на меморандум с компания от Китай и с американската „Уестингхаус“, които са в процес на подготовка и проучвания, но това не означава, че проектът не е отворен и към други фирми. На този етап енергийните експерти се срещат и с други компании, предлагащи оферти. Японците отново проявяват интерес, инсталациите за ядрената технология трябва бъдат такива, каквито сме ги предвидили, допълни Алабоюн.

Къде се намира Инеада

Градчето е с едва 2 082 души население, но в курортния сезон броят му набъбва до над 10 000. Местните жители се препитават с дърводобив, риболов, билки и развиват малки хотели. Инеада е съвсем близко до границата с България, на 8-10 км от Резово и в потенциално опасно съседство със Странджа. Разположен е в Тракийско-Черноморския регион на територията на Къркларели и на 3 часа от Истанбул. Бреговата ивица на града е дълга 22 км. Но това не е всичко – тук е една от общо 4-те екосистеми от рядко срещаните лонгозови гори. Инеада всъщност е в джунглата на Звездната планина /Йълдъз даг/, от която преминаващите потоци в посока Черно море захранват езерата Ерикли, Мерт и Сака. Анти-ерозионният им ефект обаче е безспорен – когато напролет водният приток се увеличи, дюните пред езерата набъбват и не допускат рисково пълноводие, напротив, водата се задържа и поема обратно, а в резултат почвеният терен остава равен. От изключителна важност е опазването на естествените местообитания на тази своеобразна джунгла.

Какво представляват лонгозните гори

В умерените климатични пояси те са рядко природно явление в целия свят, в България обаче са доста разпространени, пише в Уикипедия. Срещат се в устията на черноморските реки Камчия, Ропотамо, Велека и Батова река. Камчийският лонгоз е обявен за биосферен резерват, той е един от най-северните в Европа и се намира на миграционния път на прелетните птици между Стария континент и Африка. Подобно безценно съкровище край турския бряг на Черно море е на път да бъде умъртвено от възобновения проект за АЕЦ.

В Турция електрозахранването често прекъсва

Електрическата система на иначе икономически мощната южна съседка има чести проблеми, само преди дни половин Истанбул беше без ток заради планирана профилактика и подмяна на съоръжения и кабели, както и поради свръхпотреблението. Предвидени са и други изключвания на електросистемата в мегаполиса, но те бяха отложени за след предсрочния парламентарен вот на 1 ноември. Десет дни преди тази дата разрешителните за изключването на захранването ще бъдат отменени, екипите за поддръжка ще бъдат готови, заяви енергийният министър. В югоизточната част на страната екипите ще работят съвместно с жандармерията и полицията, в неделя, 11 октомври, в президентската резиденция Аксарай се състоя съвещание по въпроса, енергийните мерки се обсъждат и приемат на най-високо ниво, допълни той.

Русия и турската енергетика

Нямаме никакви проблеми с Русия във връзка с енергийните проекти и това всички трябва да разберат, настоя министър Алабоюн. Той припомни посещението на президента Ердоган в Токио преди дни, където световно-известната компания „Тошиба“ показа особено силен интерес към проектите за АЕЦ. „Всички енергийни въпроси към президента бяха в контекста на Сирия, защото Русия провежда бойни операции по въздуха там. Но журналистите изтълкуваха отговорите му превратно и ги тиражираха така. Ако възникне критично напрежение между Русия и Турция, ще се намери друг изпълнител на проектите за АЕЦ, друг източник на природен газ, това каза Ердоган, но журналистите чуха друго. А ние с Русия нямаме никакъв проблем, свързан с енергетиката, полезно е да се знае“, подчерта министърът. Той допълни, че доставките на руски газ удовлетворяват 60% от нуждите на Турция. Две са газовите връзки – по западната линия постъпват 14 млрд.куб.метра, а по Син поток – 16 млрд.куб.метра, доставките са без проблем. Две са спорните теми с Русия по въпросите на природния газ. Турската страна поиска ревизия на цените и когато миналия декември Владимир Путин бе на визита в Анкара, огласи проекта за Турски поток. Клауза №9 от договора за газовите доставки дава правото на Турция да иска преразглеждане на цените, но там сложните детайли са много, коментира министър Алабоюн. Ако експортната цена на Газпром за другите страни е по-ниска от тази, на която Турция купува, ние имаме правото да поискаме ревизия, обясни той. Така първоначално Путин предложи 6% намаление, после стигна до 10% и накрая до 10,25%. Искането за спад в цената няма никаква връзка с Турски поток, подчерта енергийният министър. Той се спря и на липсата на интерес от страна на Европа към Турски поток, и акцентира на факта, че ЕС наложи забрана на България за включване в проекта, като запита как при това положение се разрешава на Гърция да се свърже с газопровода.

Енергийните връзки на Русия и Турция са вечни и нерушими

Министърът на енергетиката на Турция подчерта, че вратата за Русия остава широко отворена, а срещите по общите проекти ще продължат с цел синхронизиране на позициите на двете страни. Преди обаче транзитните връзки в Гърция да се изградят, турската държава няма да разреши изграждането на възловия газопровод, от който отказване няма. Освен това ЕС създава твърде много проблеми, но дори Русия да се откаже от Турски поток, би могла да предостави алтернативи, каза още той.

Русия инвестира 3 млрд. долара в първата АЕЦ при Аккую и финансирането е осигурено до 2017 г., но само преди дни изявлението на Ердоган в Токио обърка сметките. Общата стойност на инвестицията в мега-проекта възлиза на 22 млрд.долара, от които руската страна вече направи солидни харчове. Преди дни генералният директор на АЕЦ Аккую Фуад Акхундов изненадващо обяви пред журналисти, че инвестициите са направени без лиценз, само на доверие, а всички финансови рискове са за Русия. Регистрираната компания-изпълнител на проекта кандидатства за разрешително за строителството, но процедурата ще отнеме 1,5 – 2 години. Междувременно на дневен ред се появи и АЕЦ Синоп, също на черноморското крайбрежие като централата в Инеада, в пряка близост до българското Резово.

Биволъ беше пръв

За старта на изграждането на АЕЦ в крайморското градче и за опасността от екологична катастрофа Биволъ алармира пръв още на 25 октомври 2012 г. Това стана няколко дни след като в кметството там бе получено уведомително писмо от Анкара за предстоящото строителство на АЕЦ и ТЕЦ. Тогава местни жители се свързаха с редакцията и призоваха българските медии и организации да проявят интерес, и да присъстват на общественото обсъждане, насрочено за 31 октомври 2012 г. Също тогава г-жа Гюлтен Авджъ, говорител на местната общност, изрази учудване от факта, че в България не знаят и нехаят за огромния проблем, а бъдещите централи са едва на километри от границата. Тя информира, че години преди това е започнало изграждането на инфраструктура, която да обслужва новата АЕЦ, а в същото време хората били успокоявани, че се строи пристанище. Така хората в уникалното райско кътче край Черно море се вдигнаха на протести, които не стихнаха, докато турски депутати не внесоха в парламента искане за спиране на енергийните проекти. Общественото обсъждане, нарочено именно за датата на международния ден на Черно море 31 октомври, се сгромоляса под протестния напор на над 400 инеадци, а въпреки въоръжената до зъби жандармерия, инвеститорите бяха изгонени.

Сега отново здравето на хората, безценните екосистеми, алтернативният туризъм, риболовът, биологичното земеделие, билкарството и малкото други препитания в Инеада са обречени на гибел. Възкресяването на проекта за атомната централа на морския бряг и на километри от Странджа означава точно това. Българските власти мълчат непростимо.

bivol.bg