Кламер БГ - Новини: Турция отмъщава за атентата с удари в Сирия и Ирак

Турция отмъщава за атентата с удари в Сирия и Ирак

Свят

|
Пон, 21 Ноем 2022г. 16:30ч.
Турция отмъщава за атентата с удари в Сирия и Ирак

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Турция предприе нова военна операция в Северна Сирия и Ирак, насочена срещу кюрдските бойци в двете съседни страни, за да отмъсти за бомбения атентат на 13 ноември в центъра на Истанбул, при който шестима души загинаха, а 81 бяха ранени.

Турските власти обвиниха за нападението ПКК/СЗН, т.е. Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които според Анкара представляват две разклонения на една и съща терористична организация.

Отмъщението на турските сили за нападението прескочи границите на страната с военната операция с кодово име "Лапа-меч", предприета от ВВС по цели на кюрдските бойци в северните райони на Сирия и Ирак.

Не е изключено да последва и сухопътна операция.

Новата военновъздушна операция започна рано сутринта в неделя, а в нейния прицел попаднаха убежища, бункери, пещери, тунели и складове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и други военнополитически кюрдски организации, които Анкара разглежда като подразделения на терористичната ПКК.

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар обясни, че основание за турските действия е член 51 от Устава на ООН, който позволява страните да използват сила при самозащита, посочва БТА.

Заповедта за ударите е била издадена лично от върховния главнокомандващ на въоръжените сили - турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в самолета на връщане от посещение в Индонезия, съобщава турският в. "Йени шафак".

Новата операция е била изненадваща не само защото турската армия вече в продължение на месеци е ангажирана в мащабни действия в Северен Ирак, но и поради факта, че е била изтеглена с ден по-рано.

Самолетите на турските въоръжени сили са навлезли на дълбочина 140 километра от турската граница в Ирак, където са поразили цели в районите Асос и Кандил, и на 20 км в Северна Сирия, където за първи път са били ударени цели в района Айн ал Араб (Кобане), откъдето, според сведенията, дошло нареждането за бомбената атака в Истанбул, предаде Анадолската агенция.

В недвусмислено потвърждение за целта на въздушните удари турското министерство на отбраната разпространи снимки на бомбите, предназначени да заличат набелязаните позиции на кюрдските бойци, на които на ръка е написано "Еджрин" и "Ягмур" - имената на двете момичета на възраст 9 и 15 години, които загинаха при атентата на бул. "Истиклял".

"Въпреки че има хора, които не искат да го видят, терористичната организация ПКК/СЗН продължава безмилостно да убива бебета и деца в този район. Разделиха ни и с прекрасните Еджрин и Ягмур. Ще продължим да държим отговорност на убийците на деца!", написа министерството в изявлението.

"Лапа-меч" е десетата от серия операции с кодово име "Лапа" срещу кюрдските бунтовници, първата от които стартира на 28 май 2019 г. Според данни на министерството на отбраната досега в поредицата операции "Лапа" са били неутрализирани общо 1441 терористи.

При ударите в рамките на операция "Лапа-меч" на прицел е взет 1100-километров коридор по турската граница, простиращ се от град Тал Рифат в Сирия до Асос в Ирак. Унищожени са 89 цели, включително в райони, които се намират под контрола на Русия и САЩ, посочва частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк. В действията участват над 50 самолета F-16 и около 20 безпилотни самолета, както и разположена по турската граница артилерия.

Операцията на турската армия в Сирия и Ирак няма да се ограничи до въздушни удари, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"Колко сили от сухопътните войски трябва да бъдат включени в тази операция, ще решат заедно съответните ни звена - министерството на отбраната и Генералния щаб", посочи той в изказване пред журналисти на връщане от посещение в Катар.

Президентът заяви, че операцията не е проведена случайно, "с мисълта кой какво ще каже".

"Както сме казвали и преди, ако някой наруши спокойствието на страната и земите ни, ще го накараме да си плати. Всъщност на юг от нас има терористични организации, които в момента планират много нападения или ги извършват и представляват заплаха. Терористични организации има и от иракска, и от сирийска страна", посочи той.

Ердоган съобщи, че в операцията са участвали близо 70 самолета, включително въоръжени дронове, и добави, че са били унищожени общо 89 терористични цели, включително убежища, бункери, пещери, тунели и складове за боеприпаси.

"Към този момент са поразени 45 терористични цели на дълбочина около 140 км в Северен Ирак и 44 цели на дълбочина около 20 км в Сирия", добави той.

Запитан дали Турция е разговаряла за тази операция с Русия и САЩ, Ердоган отговори: "Не сме водили никакви разговори с (президента на САЩ Джо) Байдън или (президента на Русия Владимир) Путин относно тази операция. Въпреки това и Байдън, и Путин вече знаят, че можем да правим такива неща в този регион по всяко време".

Ердоган напомни, че Турция и САЩ са съюзници в НАТО, като отбеляза обаче, че "за съжаление Вашингтон е изпратил хиляди съоръжения, боеприпаси и оръжия в зони на тероризъм в Сирия", посочва Анадолската агенция, цитирана от БТА.

mediapool.bg