Кламер БГ - Новини: Турция разпали шпионски скандал с Франция

Турция разпали шпионски скандал с Франция

Свят

|
Вт, 23 Юни 2020г. 13:46ч.
Турция разпали шпионски скандал с Франция

Турция е задържала в Истанбул четирима турски граждани, обвинени в политически и военен шпионаж в полза на Франция, съобщи вестник "Сабах".

Четиримата събирали информация за религиозни и консервативни турски неправителствени организации.

Според изданието основна роля имал Метин Йоздемир, който установил контакти с френски военни в Афганистан, където е служил като войник в турската мисия в страната. Впоследствие той е започнал да работи за френските специални служби и привлякъл още трима турски граждани - общински служител, хотелиер и продавач на мобилни телефони - към дейността си, заблуждавайки ги с фалшива карта на служител на турските специални служби МИТ.

Йоздемир се е мотивирал, че събира информация за евентуални мрежи на групировката "Ислямска държава".

Шпионският казус идва на фона на обтягане на отношенията между Анкара и Париж напоследък.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон заяви, че Турция "играе опасна игра" в Либия, която противоречи на всички нейни ангажименти, поети по време на Берлинската конференция за намиране на мирно решение на либийската криза, припомня БНР.

На 17 юни Франция обвини Турция, че турски военен кораб е взел на прицел френски военен съд, опитващ се да провери търговски кораб, заподозрян, че пренася оръжие за Либия.

Според военното ведомство в Париж френският съд на три път е бил взел на прицел от радарната система за насочване на ракетите на турски военен кораб в района. А представител на френското военно министерство ги нарече "изключително враждебни и агресивни действия".

Турски официални лица отхвърлиха обвиненията и атакуваха Париж, че доставя оръжие на "превратаджията и пират" ген. Халифа Хафтар.

В Либия Анкара подкрепя международно признатото правителство на националното съгласие в Триполи и го снабдява с оръжие и техника, докато редица арабски страни и Франция поддържат силите на ген. Халифа Хафтар в Източна Либия.

mediapool.bg