Кламер БГ - Новини: Турция: 1.2 млн. дози ваксина за ден и отмяна на полицейския час

Турция: 1.2 млн. дози ваксина за ден и отмяна на полицейския час

Коронавирус

|
Вт, 22 Юни 2021г. 13:21ч.
Турция: 1.2 млн. дози ваксина за ден и отмяна на полицейския час

Турция: 1.2 млн. дози ваксина за ден и отмяна на полицейския час

В Турция през последните 24 часа са поставени над 1.2 млн. дози ваксина против коронавирус. По официални данни с това общият брой на поставените дози достига 42.7 млн., като напълно ваксинирани са 14.49 млн. души.

Вчера президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е "жизнено необходимо" за всички турци, за които няма противопоказания, да се ваксинират. Призовавайки обществеността да не обръща внимание на "манипулациите", той каза, че вместо това трябва да се слушат учените и лекарите за необходимостта от ваксинации.

Държавният глава каза, че в страната вече са ваксинирани 43 милиона души и здравните власти имат за цел идните седмици да започне ваксинацията на лица над 18-годишна възраст. Ердоган добави, че иска да гарантира, че Турция е една от първите страни, преодолели пандемичната криза с най-малко вреда.

Над 50 процента от населението на Истанбул е ваксинирано, съобщи междувременно валията на най-големия турски град Али Йерликая, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Йерликая написа в Туитър, че до 20 юни са били ваксинирани 7,6 милиона души в Истанбул - 51 процента от населението.

Турският президент обяви ново облекчаване на противоепидемичните мерки в Турция от 1 юли, след като броят на новозаразените за ден в Турция спадна до около 5 000.

Ердоган каза, че в страната ще бъде отменен вечерният полицейски час, както и забраната за излизане навън в неделя. Президентът съобщи и за отпадане на ограниченията при пътувания с градски транспорт и при междуградски пътувания.

През последните седмици Турция започна да облекчава противоепидемичните ограничения след спада на заразените, които през април бяха по 60 000 дневно.

Първите руски туристи пристигнаха в Анталия

Първата група руски туристи след отмяната от днес на ограниченията на Русия за полети до Турция пристигна на летището в Анталия, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Москва въведе ограниченията по отношение на въздушния трафик до Турция на 15 април заради ситуацията с пандемията в страната. След прекъсването от два месеца днес първите туристи се приземиха в столицата на турския туризъм с полет от летище Внуково, Москва, в 5.40 ч. сутринта.

В рамките на днешния ден се очаква от Русия в Анталия да пристигнат 44 самолета с над 12 хиляди руски туристи, посочва телевизията.

Русия реши да възобнови в пълен мащаб въздушния трафик с Турция след посещение на руски експерти в страната за оценка на мерките за безопасност в турските курорти. Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой приветства решението като "знак за доверието към нашата страна за безопасен туризъм".

Турция е най-популярната дестинация за почивка сред руските туристи. През 2019 г. над 7 милиона туристи от Русия са посетили Турция, което е повече отколкото всяка друга страна. През 2020 г. въпреки пандемията над 2,7 милиона руски туристи са почивали в Турция, посочва "Хюриет дейли нюз".

mediapool.bg