Кламер БГ - Новини: Туркменистън ще строи нов град за 1.5 млрд. долара въпреки кризата

Туркменистън ще строи нов град за 1.5 млрд. долара въпреки кризата

Свят

|
Ср, 05 Фев 2020г. 14:03ч.
Туркменистън ще строи нов град за 1.5 млрд. долара въпреки кризата

Президентът на Туркменистан отпусна 1.5 милиарда долара за проект за построяване на нов град въпреки правителствените мерки за намаляване на разходите и отслабването на националната икономика, която пострада от поевтиняването на енергоносителите, предаде държавната новинарска агенция на страната.

Според указа на президента Гурбангули Бердимухамедов обществените средства ще се използват за плащане на чуждестранното оборудване и материалите, необходими за строителството на административните и жилищни сгради, енергийната, пътната и водоснабдителната мрежа на новия град.

Той още си няма име, но се предвижда да стане административен център на провинция Ахал, която се управлява от единствения син на държавния глава Сердар Бердимухамедов.

Туркменистанската икономика е в криза въпреки големите газови залежи и вече направи няколко значителни бюджетни съкращения. През 2018 година президентът намали държавните субсидии, които позволяваха на гражданите на страната безплатни газ, електричество и вода. Миналата година той нареди да бъде спряно финансирането на туркменистанската Академия на науките.

Бердимухамедов управлява страната от 2006 година и създаде култ към личността си, който го възхвалява като "аркадак" или покровител на Туркменистан, припомня АП.

При управлението му държавните медии представят Туркменистан като просперираща държава с развита държавна система. Страната обаче през последните години среща трудности с ниските доходи на населението и недостиг на храни, допълва агенцията.

mediapool.bg