Кламер БГ - Новини: Тръмп уволни служител, обявил изборите за най-сигурните в историята на САЩ

Тръмп уволни служител, обявил изборите за най-сигурните в историята на САЩ

Свят

|
Ср, 18 Ноем 2020г. 12:15ч.
Тръмп уволни служител, обявил изборите за най-сигурните в историята на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че е уволнил директора на Агенцията по киберсигурността и сигурността на инфраструктурата Крис Кребс. По думите на държавния глава Кребс е направил "изключително неточно" изявление относно сигурността на американските избори, предаде Ройтерс.

През последните седмици оглавяваната от Кребс агенция казваше, че тазгодишните избори са "най-сигурните в американската история". Той освен това опровергаваше лично в Туитър неверните твърдения за изборни измами, които често биват лансирани от президента.

Като шеф на Агенцията по киберсигурността и сигурността на инфраструктурата Кребс беше един от най-висшестоящите служители, които имаха за задача да пазят изборната инфраструктура от чуждестранна намеса и измами.

Президентът на САЩ сменя и други високопоставени служители, които не смята за достатъчно верни, подчертава британският в. "Гардиън". На 9 ноември Тръмп прие оставката на министъра на отбраната Марк Еспър, като част от кампанията за поставяне на лоялни към него фигури на водещи позиции в Пентагона, припомня изданието.

Кребс каза, че е очаквал да бъде уволнен, след като миналата седмица неговата агенция отхвърли твърденията на президента за масови измами.

Тръмп се опитва да преобърне изборните резултати - които според всички големи медии показват, че победител е избраният президент Джо Байдън - твърдейки, че гласуването из страната е било манипулирано в негова вреда.

Адвокатите на Тръмп оспорват в съда изборните резултати в различни щати, безуспешно. Същевременно самите щати имат краен срок до началото на декември официално да удостоверят изборните си резултати. Вчера кампанията на президента обяви, че завежда иск срещу победата на Байдън в Невада, предаде Ройтерс.

Съд в Пенсилвания не удовлетвори иска на Тръмп срещу гласуването във Филаделфия. Според екипа на американския президент наблюдателите там не са имали възможност да следят броенето на гласовете в избирателните секции.

Британският вестник "Телеграф" отбелязва, че адвокатът на американския президент, Рудолф Джулиани, се е явил вчера пред федерален съд, за да представи иска на предизборния щаб на Тръмп той да бъде обявен за победител в щата Пенсилвания. Участието на Джулиани е било решено в последния момент, след като три юридически фирми се отказали да представят иска на предизборния щаб, подчертава британското издание, като посочва, че адвокатът на американския президент не е пледирал пред федерален съд от 28 години.

Тръмп свърши работата на Кремъл

За разлика от 2016 г., хакерите на Кремъл дори не опитаха да проведат големи операции за намеса в изборите през 2020 г., пише американският в. "Вашингтон пост". Според анализатори това може да се дължи на наличието на по-малко възможности и на различната политическа обстановка в САЩ.

Операции на американското киберкомандване и други мерки може да са помогнали за възпирането на руските хакери. Освен това Агенцията за национална сигурност и ФБР разкриха създаден от руски военни шпиони зловреден софтуер, който е можело да бъде използван, за да се повлияе на изборите. След разкриването му обаче системните оператори бяха в състояние да се защитят, отбелязва вестникът.

Според някои анализатори обаче политическите сметки на Кремъл и политическата обстановка в САЩ може да са оказали по-голямо влияние. Заради променения политически климат самите американци бяха най-големите разпространители на дезинформация, засенчвайки опитите на Москва да повлияе на предизборната кампания в Съединените щати чрез социалните медии и пропагандните си канали, коментира "Вашингтон пост".

В САЩ вече има обилни количества фалшива информация, целяща да оспори легитимността на гласуването. Самият президент Тръмп разпространи неоснователни твърдения за изборни измами, като на практика свърши работата на Кремъл, подчертава "Вашингтон пост".

Освен това тази година американците очакваха опити за намеса. Социалните медии премахваха руските акаунти, преди те да могат да наберат много последователи, а кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън не беше фигура, предизвикваща такова разделение, за разлика от Хилари Клинтън през 2016 година.

Анализатори посочват, че руският президент Владимир Путин не храни към Байдън такава неприязън, каквато към Клинтън, която обвинява за протестите през 2011 и 2012 г. в Москва. Американската реакция след изборите през 2016 г., довела до санкции, може да е направила намесата неизгодна. А самата Русия се бори със собствени предизвикателства, включително икономически проблеми и коронавирусната пандемия.

Възможно е и Москва да е преценила, че президентския мандат на Тръмп не е бил толкова полезен, колкото са се надявали руските лидери, и намесата няма смисъл, отбелязва "Вашингтон пост".

mediapool.bg