Кламер БГ - Новини: Тръмп предупреди Турция с икономическа катастрофа, ако нападне кюрдите

Тръмп предупреди Турция с икономическа катастрофа, ако нападне кюрдите

Свят

|
Пон, 14 Ян 2019г. 12:45ч.
Тръмп предупреди Турция с икономическа катастрофа, ако нападне кюрдите

Американският президент Доналд Тръмп предупреди Турция с икономическа катастрофа, ако атакуват кюрдите след изтеглянето на американските войски от Сирия.

В същото време той призова кюрдите "да не предизвикват" Анкара, съобщи АФП.

"Започваме отдавна закъснялото изтегляне от Сирия, като същевременно бием здравата и от много страни малкото останало от халифата на групировката "Ислямска държава". Ще атакуваме отново от налична наблизо база, ако тя се възстанови. Ще опустошим икономически Турция, ако атакува кюрдите. Трябва да се създаде зона за сигурност от 20 мили", написа Тръмпв социалната мрежа "Туитър".

"Също така обаче не искаме кюрдите да провокират Турция. Русия, Иран и Сирия бяха най-облагодетелствани от дългосрочната американска политика за унищожаване на ИД в Сирия - естествени врагове. Ние също имаме полза, но сега е време да върнем войските си у дома. Край на БЕЗКОНЕЧНИТЕ ВОЙНИ!", добави американският президент в друг туит.

Обявеното през декември изтегляне на американските военни, разположени в Сирия да се справят с Ислямска държава, беше приветствано от Турция, но застраши положението на кюрдските сили, които се биеха редом със САЩ срещу джихадистката групировка, припомня АФП.

Турският президент Реджеп Ердоган заплашва да предприеме военно настъпление в Северна Сирия, за да прогони бойците от кюрдските Сили за защита на народа, които Анкара смята за терористи, посочва агенцията.

Говорител на турския президент заяви днес, че Турция очаква САЩ да спазват тяхното стратегическо партньорство, предаде Ройтерс.

"Г-н @realDonaldTrump, фатална грешка е да се сравняват сирийските кюрди с ПКК, която е в списъка на САЩ на терористите, и нейния сирийски клон Сили за защита на народа", написа в Туитър президентският говорител Ибрахим Калън.

mediapool.bg