Кламер БГ - Новини: Тръмп отрече да е криел подробности от срещите с Путин

Тръмп отрече да е криел подробности от срещите с Путин

Свят

|
Нед, 13 Ян 2019г. 16:39ч.
Тръмп отрече да е криел подробности от срещите с Путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли обвиненията, че крие подробности от преговорите си с руския президент Владимир Путин. Той заяви, че "нищо не държи в тайна". Повод за думите му е публикация във в. "Вашингтон пост", че той е скрил десетки детайли от преговорите си с Путин и дори взел от преводача на една от срещите работните му записки. По данни на изданието няма никаква стенограма двучасовата му среща на четири очи с Путин в Хелзинки миналата година.

Изданието отбелязва, за разлика от предишните президенти на САЩ, Тръмп не е вземал на преговорите си с Путин високопоставени сътрудници от Белия дом и не е споделял с никого подробности.

Комисията по външна политика в Камарата на представителите на американския Конгрес вече съобщи, че възнамерява да проведе заседание, посветено на недостатъчната информация за срещите на Тръмп с Путин.

"Всеки път, когато Тръм се среща с Путин, на страната не се казва нищо. Америка заслужава истината и комисията по външни отношения ще се опита да стигне до край", заяви председателят й Елиът Енгъл. "Ние ще проведем изслушване за тайните, които витаят около странните отношения на Тръмп с Путин и неговото обкръжение, и за това как тези тъмни отношения влияят на нашата национална сигурност", се казва в изявлението на Енгъл, публиковано на сайта на комисията.

Тръмп засипа с ругатни бившия директор на ФБР

Междувременно Тръмп изсипа в неделя куп ругатни по адрес на бившия директор на ФБР Джеймс Коми след нови разкрития на в. "Ню Йорк таймс" за разследване, започнало през 2017 година за това дали Тръмп работи за интересите на Русия. Федералната полиция започнала разследването дни, след като президентът уволни бившия директор на ФБР през май 2017 г.

Преди ден"Ню Йорк таймс" написа, ФБР било обезпокоено от поведението на Тръмп след уволнението на Коми и започнало разследване дали президентът работи за Русия против интересите на САЩ - умишлено или не.

На следващата сутрин Тръмп дойде коментара на Тръмп в Туитър, че Коми "пълен боклук", "покварено ченге" и "лъжец".

Според "Ню Йорк таймс" разследването на федералната полиция бързо се сляло с това на специалния прокурор Робърт Мълър по подозрения в тайно сътрудничество между Москва и екипа на предизборния щаб на републиканския кандидат-президент през 2016 година.

В разследването на ФБР имало една част по линия на контрашпионажа и друга, свързана с престъпна дейност.

По въпроса от сферата на контрашпионажа трябвало да се установи дали милиардерът съзнателно или несъзнателно е работил за Москва, докато разследването за престъпление било свързано с уволнението на Джеймс Коми, посочва изданието, като уточнява, че не знае дали в момента продължават проверките във връзка с контрашпионажа.

Според "Ню Йорк таймс" ФБР имало подозрения за евентуални връзки на Тръмп с Москва още през предизборната кампания през 2016 г., но не започнало разследване до уволнението на Коми, който отказал на президента да прояви вярност към него и да сложи край на първите разследвания за евентуален таен сговор с Русия.

В отговор на запитване от АФП, ФБР не пожела да коментира информацията, предаде БТА.

Лично засегнат, самият Джеймс Коми отвърна с обикновено послание в Туитър, цитирайки думите на бившия президент Франклин Рузвелт: "Искам да съдите за мен по враговете, които съм си създал".

Какво пише "Вашингтон пост"

"Вашингтон пост" твърди, че след срещата с Путин на форума на Г-20 в Хамбург през 2017 г., Тръмп е взел записките, които преводачът си правил по време на преговорите, а освен това е поискал съдържанието на разговора да не се разпространява дори в Белия дом.

След тази среща някои от високопоставените служители на Белия дом са били запознати с общите заключения от нея. Двама от тях поискали уточнение на детайли и се обърнали към преводача, който обаче отказал да говори, позовавайки се на забрана от Тръмп.

Освен Путин, Тръмп и преводачите им, на тази среща са присъствали още няколко американски представители. В Хамбург обаче двамата президенти са разговаряли и по време на приема, като тогава е имало само руски преводач, пише "Вашингтон пост", цитиран от Би Би Си.

Това не е единичен случай, допълва изданието, което има информация, през 2018 г. на преговорите с Путин в Хелзинки Тръмп не е взел никого със себе си дори преводач, а в Белия дом никой не е виждал и стенограма от срещата.

Няколко служители от Белия дом са завили пред изданието, че подробна информация за които и да е преговори на Тръмп с руския президент няма дори в засекретените документи. Подобно поведение на американския президент им изглежда странно.

Изданието отбелязва, че обикновено президентите на САЩ са се старали да постъпват точно обратното – да вземат със себе повече помощници и сътрудници, за да се ограничи вероятността от невярна интерпретация на думите на събеседника по време на преговори.

Освен това помощниците и сътрудниците водят записки и следят за това всички ведомства и всички служители от президентската администрация, от които могат да се изискват някакви действия във връзка със съответните разговори, навреме да бъдат информирани.

Източници на "Вашингтон пост" от президентската администрация индиректно са потвърдили, че Тръмп се е старал да не бъде придружаван от помощници на срещите си с Путин.

Тръмп смята, че присъствието на странични хора ще попречи да си създаде доверителни отношения с Путин, а отсъствието на пълни стенограми е свързано с безпокойството му от голямото количество теч на информация от Белия дом, твърди източник, пожелал да остане анонимен.

Какво отговори Тръмп

"Аз нищо не държа в тайна. И ми е абсолютно все едно (какво пишат за това -бел.ред.)", каза Тръмп в интервю пред телевизия Фокс нюз.

Той допълни, че е говорил в Хелзинки руския лидер "като всеки друг президент" и двамата са имали "страхотен" разговор за "много позитивни неща" като икономиката, например.

Всеки може да е слушал тази среща, заяви Тръмп, след което обобщи, че "цялата история с Русия е измислица".

Тръмп каза освен това, че се е срещал на четири очи с много световни лидери, но всички са се вторачили в срещите му с Путин.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс коментира, че цялата публикация е толкова неточна, че дори не си заслужава отговор.

По време на президентския си мандат, започнал в началото на 2017 г., Тръмп се е виждал пет пъти с Путин, но в три от случаите това са кратки разговори по време на различни международни форуми. Срещите им в Хамберг през 2017 г. и в Хелзинки през 2018 г. са най-продължителните между двамата президенти.

mediapool.bg