Кламер БГ - Новини: Тръмп обяви проект "Свръхсветлинна скорост" за производство на ваксина

Тръмп обяви проект "Свръхсветлинна скорост" за производство на ваксина

Свят

|
Съб, 16 Май 2020г. 14:16ч.
Тръмп обяви проект "Свръхсветлинна скорост" за производство на ваксина

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната ще премахне ограниченията пред

икономиката си с "ваксина или без ваксина". В същото време той обяви, че целта на страната е да осигури необходимата ваксина до края на годината. Проектът е наречен операция "Свръхсветлинна скорост" (Warp speed). Президентът на САЩ го сравнява с проекта "Манхатън", който доведе до създаване на ядреното оръжие по време на Втората световна война.

Използваният термин на английски е "Warp speed", който е известен на почитателите на фантастичния сериал "Стар трек". Това е скоростта, която води до изкривяването на времето и пространството.и е по-висока от скоростта на светлината.

Тръмп даде да се разбере, че дори и без ваксина, американците трябва да започнат да се връщат към нормалния си живот.

Проектът за създаване на ваксина ще започне с проучвания на 14 обещаващи кандидати.

"Това е нещо голямо и бързо", каза Тръмп за операция "Извънредна скорост". " Това е мащабно научно, индустриално и логистично начинание, което се различава от всичко, което страната ни е виждала след проекта "Манхатън", каза американският президент.

Монсеф Слауи, който е бивш ръководител на отдела за ваксини във фармацевтичния гигант GlaxoSmithKline, ще ръководи здравната част от мисията. Генерал Густав Перна, който ръководи дистрибуцията на американската армия, ще изпълнява длъжността главен оперативен директор.

Монсеф Слауи изрази своята увереност, че "няколко стотин милиона дози от ваксината" ще бъдат доставени до края на 2020 г. Той признава в интервю за "Ню Йорк Таймс", че графикът е амбициозен, но "не би се ангажирал, ако не смята, че е постижим".

"Не искам хората да мислят, че всичко зависи от ваксината. С ваксина или без ваксина, ние се върнахме. И започваме процеса (по отваряне). В много случаи няма ваксина, идва вирус или грип и вие се борите с него. За други неща никога не е имало ваксина и те си отиват. Мисля, че училищата трябва да бъдат отворени през есента", каза американският президент.

Някои здравни експерти остават скептични по отношение на бързите срокове за развойна дейност и разпространение ваксината, които са обявени от Белия дом.

"Не разбирам как се случва това", коментира пред CNN д-р Петер Хотес, който е ръководител на екипа за разработване на ваксини в Baylor College "Не виждам начин някоя ваксина да бъде лицензирана за спешна употреба до третото тримесечие на 2021 година", обясни той.

През последното денонощие 1680 души са починали след инфектиране с новия коронавирус. Новите положителна проби са 26 396 души, а общият брой на заразените е близо 1.5 милиона души. Населението на САЩ е 340 милиона.

Тръмп посочи пред репортери, че правителството ще предостави "всеки самолет, камион и войник", за да разпространи ваксината срещу коронавируса, за да стигне до всеки гражданин. Той отбеляза, че Китай ще сподели коронавирусната ваксина със САЩ, ако страната първа я разработи. Според него компаниите не търсят печалба от новата ваксина.

Възобновяване на финансирането за СЗО

Доналд Тръмп обясни, че САЩ може да възобновят финансирането на Световната здравна организация (СЗО), но в същия обем като Китай. Информацията е във връзка с постъпило писмо на генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

САЩ внасят в СЗО над 500 млн. долара годишно, докато Китай плаща 38 милиона долара.

През април Тръмп обяви, че САЩ спират финансирането на организацията заради "недостатъчно адекватна реакция при избухването на епидемията от коронавирус" и подозрения за защита на китайските интереси.

mediapool.bg