Кламер БГ - Новини: Тръмп обеща да не строи небостъргач в Гренландия

Тръмп обеща да не строи небостъргач в Гренландия

Свят

|
Вт, 20 Авг 2019г. 08:23ч.
Тръмп обеща да не строи небостъргач в Гренландия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи опит да превърне в шега желанието си да купи Гренландия от Дания, като обеща да не строи небостъргач на арктическия остров, предаде Франс прес.

"Обещавам да не правя това в Гренландия", написа бившият магнат на недвижими имоти в туит, придружен с фотомонтаж, на който неговият огромен хотел с позлатени прозорци в Лас Вегас се издига на фона на гренландски пейзаж, предава БТА.

Тръмп постна туита след като и датската министър-председателка Мете Фредериксен, и премиерът на Гренландия Ким Килсен заявиха, че автономната датска територия не е за продан.

В неделя американският президент потвърди интереса си към Гренландия. "Тази идея се появи и аз казах, че от стратегическа гледна точка това със сигурност е интересно", заяви той. По-рано икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу потвърди, че президентът Доналд Тръмп иска да помисли за възможността да купи Гренландия, въпреки изявлението на правителството на полуавтономната територия на Дания, че тя не е за продан, предаде Асошиейтед прес.

По-рано датската министър-председателка Мете Фредериксен посочи пред репортери на арктическия остров, че "Гренландия не е датска, а гренландска. А относно съобщенията, че президентът на САЩ е проявил интерес да купи Гренландия, Фредериксен каза: "Силно се надявам, че това не е било сериозно".

Островът, разположен между Северния Атлантически и Северния ледовит океан е автономна територия с население от 56 000 души, но Дания запазва контрол над външните отношения, отбраната и валутната политика.

Американските военни от години разполагат с военновъздушната база Туле в Гренландия - най-северната американска база. Тя е част от глобалната мрежа радари и други сензори, които издават предупреждения за балистични ракети и осигуряват наблюдение на космическото пространство, посочва АП.

mediapool.bg