Кламер БГ - Новини: Тръмп отмени пътуване на лидер на демократите, тъй като било "екскурзия"

Тръмп отмени пътуване на лидер на демократите, тъй като било "екскурзия"

Свят

|
Пет, 18 Ян 2019г. 13:27ч.
Тръмп отмени пътуване на лидер на демократите, тъй като било "екскурзия"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отложи пътуване на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Египет, Афганистан и Брюксел, определяйки го като седемдневна екскурзия, предадоха световните агенции.

Така той не й позволи да ползва военен самолет.

Решението на Тръмп е очевидна разплата за настояването на демократката Пелоси той да отложи речта си "За състоянието на Съюза", планирана за 29 януари, ако към тази дата правителството все още не се е върнало към работа в пълен обем, отбелязва АП.

В писмото си Тръмп отбелязва, че пътуването, което той определя като "насочено към връзките с обществеността", трябва да бъде насрочено за след подновяването на работата на правителството, ако иска да ползва военен самолет.

"Ако иска да пътува с граждански самолет, това със сигурност е нейно право", добавя президентът в писмото си.

Пътуването на Пелоси беше пазено в тайна, защото включва посещение в Афганистан - страна, обхваната от военен конфликт, отбелязва ДПА.

В писмото си Тръмп добави, че тя би трябвало да остане във Вашингтон и да преговаря с него за начин за излизане от бюджетната криза, довела до частично спиране на работата на федералното правителство, отбелязва АП.

Говорител на Пелоси заяви в отговор, че посещението й в Афганистан е имало за цел посещение на войските и получаване на брифинги по теми, засягащи националната сигурност, от "намиращи се на фронтовата линия" представители на силите за сигурност и разузнаването, предаде Ройтерс.

Белият дом потвърди, че и президентът Доналд Тръмп няма да присъства на Световния икономически форум в Давос.

"От съпричастност с 800-те хиляди велики американски служители, които не получават заплащане и за да гарантира, че неговият екип ще може да окаже помощ при нужда, президентът Тръмп отмени пътуването на своята делегация за Световния икономически форум в Давос, Швейцария", заяви говорителката Сара Сандърс.

Очакваше се Тръмп да открие срещата на влиятелните личности в швейцарския планински курорт.

На 10 януари той заяви, че няма да присъства, ако частичното прекратяване на работата на федералното правителство продължава, припомня ДПА.

mediapool.bg