Кламер БГ - Новини: Тръмп нарече разбойници протестиращите пред Белия дом

Тръмп нарече разбойници протестиращите пред Белия дом

Свят

|
Съб, 29 Авг 2020г. 08:43ч.
Тръмп нарече разбойници протестиращите пред Белия дом

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече "разбойници" демонстрантите, които протестираха във Вашингтон в четвъртък вечер, след като той произнесе от Белия дом речта си на конгреса на Републиканската партия, предаде Ройтерс.

Пред привърженици на митинг в Ню Хемпшър снощи Тръмп заяви, че гостите на събитието в Белия дом на излизане са попаднали сред тълпа от разбойници.

В четвъртък вечер тълпа от протестиращи заобиколи сенатора републиканец Ранд Пол и съпругата му, докато си тръгваха от Белия дом, и трябваше да бъдат ескортирани от полицаи.

Видео онлайн показа как един мъж многократно крещи към сенатора "Кажи името й", имайки предвид Бриона Тейлър, афроамериканка, убита през март от полицията в Кентъки - щатът, който сенаторът представлява. Тръмп похвали вашингтонските полицаи, които са защитили Ранд Пол, но порица кметицата на града, Мюриъл Браузър от Демократическата партия, че е дала на полицията "лоши инструкции".

"Необуздан, маниакален гняв. Трябваше да видите какво беше снощи във Вашингтон. Това беше позор", каза в Ню Хемпшър Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес. Той съобщи, че е наредил на началника на президентската канцелария Марк Медоус да проучи как може да бъде извикана Националната гвардия във федералната столица. През май Тръмп разпореди военни да се включат в потушаването на протестите във Федералния окръг Колумбия заради случая с Джордж Флойд.

Президентът, чиято стратегия е да внуши страх сред избирателите от последиците от евентуална изборна победа на неговия съперник от Демократическата партия Джо Байдън и да се представи като защитник на реда и законността, заяви на митинга в Ню Хемпшър, че протестиращите са били "анархисти", отбелязва Асошиейтед прес.

"Те просто търсеха да направят беля. Това няма нищо няма нищо общо с Джордж Флойд. Те дори не знаят кой е Джордж Флойд", каза Тръмп. Той предупреди, че агитаторите, които сега предизвикват бунтове по улиците, ще започнат да управляват високите етажи на властта и призова избирателите да го подкрепят "да спаси демокрацията от тълпата".

"Никой няма да е в безопасност в Америка на Байдън", заключи Тръмп.

Опровергавайки указанията на собствената си администрация, президентът говори повече от час пред плътно множество от привърженици, малцина от които носеха маски. Тръмп щеше да посети Ню Хемпшър преди шест седмици, но отмени планирания митинг в авиационен хангар заради наближаващата тропическа буря Фей.

Всъщност предизборният му щаб се опасяваше, че събитието ще бъде слабо посетено в разгара на епидемията от коронавируса. Това щеше да е първият предизборен митинг на Тръмп след злополучната проява в Тълса, щата Оклахома през юни, когато той говори на полупразен стадион.

mediapool.bg