Кламер БГ - Новини: Тръмп иронизира 16-годишната екобунтарка Грета

Тръмп иронизира 16-годишната екобунтарка Грета

Свят

|
Вт, 24 Септ 2019г. 13:26ч.
Тръмп иронизира 16-годишната екобунтарка Грета

Американският президент Доналд Тръмп иронизира днес в туит младата активистка за климата Грета Тунберг, като написа в Туитър, че тя "изглежда много щастлива млада жена", предаде Франс прес.

16-годишната шведка, станала символ на бунта на младите срещу бездействието в условията на извънредна ситуация с климата, отправи предизвикателство към световните лидери с пламенно и гневно изказване, в което през сълзи ги обвини, че са "откраднали мечтите и детството й".

Миналата седмица над четири милиона души в 161 държави взеха участие в Глобалния климатичен протест в целия свят преди срещата на върха на ООН за климата през 2019 година, вдъхновена от Тунберг.

Доналд Тръмп: Грета е щастлива млада жена

"Тя изглежда много щастлива млада жена, която гледа към прекрасно и усмихнато бъдеще. Толкова е приятно да я гледаш", иронизира американският президент, който изтегли страната си от Парижкото споразумение и е прословут с неподатливостта си към проблемите на климата.

Туитът беше публикуван под видео на речта на Грета Тунберг, в която тя заявява следното: "Хората страдат, хората умират, цели екосистеми се рушат. Ние сме в началото на масово унищожение, а всичко, за което говорите, са парите и приказките за вечен икономически растеж. Как си позволявате?!"

Туитът на Тръмп скандализира много потребители и за три часа събра 16 000 отговора, отбелязва Франс прес.

"Това, че Доналд Тръмп се нахвърли на млада невинна жена, е отвратително", написа един от тях. Мнозина други обаче се съгласиха с президента на САЩ и обвиниха младата активистка, която страда от синдрома на Аспергер, че е била подложена на "промиване на мозъка".

Грета Тунберг и Доналд Тръмп за кратко се видяха по време на срещата на високо равнище на ООН за климата вчера в Ню Йорк, където американският президент се появи изненадващо за десетина минути, а шведката го изгледа укорително.

Еманюел Макрон: Жалбата срещу Франция не е най-ефикасната мярка

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че жалбата на Тунберг срещу Франция не е "най-ефикасният начин" за борба срещу климатичните промени и "твърде радикалните позиции" са "от такова естество, че ще предизвикат противопоставяне в нашите общества".

"Не съм сигурен, че това е най-ефективният начин", заяви по телевизия "Юроп 1" Макрон от Ню Йорк, където вчера участва в срещата на ООН за климата.

Заедно с още 15 младежи Тунберг внесе безпрецедентна жалба в комитета по правата на човека при ООН срещу пет държави: Аржентина, Бразилия, Турция, Германия и Франция.

Жалбата стъпва на т. нар. незадължителен протокол - механизъм, който позволява на деца или възрастни от тяхно име да се обръщат директно към ООН, за да подадат жалба до Комитета по правата на детето, ако смятат, че техните права са нарушени.

"Мобилизирането на нашата младеж и на не толкова младите е полезно. Сега обаче те трябва да се съсредоточат върху онези, които са най-отдалечени, които са опитват да блокират нещата. Нямам усещане, че френското правителство или германското правителство днес блокират нещата", заяви Макрон.

Гардиън: Наглед малки промени могат да преобразят обществата

Грета Тунберг и нейните връстници от движението "Бунт срещу унищожението" ни напомнят, че екоактивизмът не е само лобиране за промяна, а и лично участие в това, пише в коментарен материал британският в. Гардиън.

"Макар да е лесно да бъдеш циничен за въздействието на протеста в ерата на популизма, когато политиците изглеждат решени да намерят начини да станат още по-безотчетни, световният отзвук и мащабът на стачката за климата от миналата седмица предполагат изместване в общественото мнение. Тази стачка привлече огромни маси хора по целия свят, като мнозина от тях демонстрираха за първи път. Ако се нуждаем от лидери като Тунберг, това е напомняне за значението не само на организирани акции, но и за това какво можем трябва да направим лично. Урок, който понякога остава замъглен, е, че ние знаем за Грета Тунберг благодарение на решенията, които тя взе като личност, като човек, отказващ да бъде сплашен от мащаба на проблема и избра да се организира за промяна", посочва изданието.

Моралните избори, които правим като консуматори (как и дали да консумираме), как да гласуваме и кои инициативи да подкрепим и кои да отхвърлим, може да изглеждат незначителни. Но тези малки промени могат да преобразят обществата. Наистина, дълбоки социални промени често се случват постепенно, пише вестникът.

Според него има два съдбовни урока от стачките за климата миналата седмица. Първият е, че трябва да преодолеем чувството си на парализа пред лицето на епохален момент на безпокойство. Вторият е, че имаме повече сила, отколкото си мислим. И може би по-малки действия могат да доведат до по-големи резултати, допълва "Гардиън".

Дейли телеграф: Екосоциализмът е противопоказен

Друга гледна точка застъпва лондонският в. Дейли телеграф.

"Стачката за климата е нелепа. Детинският социализъм няма да помогне на околната среда", извежда в заглавие изданието.

Вестникът пише, че околната среда се нуждае от защита и идеализмът на някои от протестиращите е достоен за възхищение. Но стачката за климата е нелепа. Сюжетът й е, че всички проблеми в света произлизат от алчността на Запада: капитализмът и промишлеността са съсипали планетата и само революция ще постави нещата на местата им.

Това се корени върху фалшива предпоставка, смята изданието. Според него Западът не е единственият замърсител на природата. Групи за защита на околната среда разкриха, че Китай се готви да построи 226.2 гигаватови въглищни електроцентрали за енергийни проекти - най-голямата подобна програма в света и повече от два пъти по-голяма от капацитета на Индия. Това не означава, че китайските комунисти не правят нищо, за да спасят земята - те засаждат огромен брой дървета, но именно в развиващия се свят биват налагани новите тежести, свързани с околната среда.

Само когато станат по-богати, държавите решават, че може да преминат към зелена енергия. Капитализмът финансира опазването на околната среда, посочва Дейли телеграф.

Много от протестиращите екоактивисти мразят пазарите, което е икономически неграмотно и премахва инструментите, с които да се получи това, което те твърдят, че искат. Тяхната война срещу капитализма ще повиши цените, работниците ще бъдат уволнявани и ще настъпи енергиен недостиг в западния свят, ще бъде унищожен и стимулът за иновации. Тя ще обрече и хората в по-бедните държави да се прехранват със селско стопанство.

Екосоциализмът е равнозначен на това богатите да изискват Третият свят да остане застопорен в миналото, защото така изглежда по-привлекателно за окото на Запада.

Това не е перспектива на зрели хора: това е толкова детинско, колкото са и учениците, които избягаха от училище, за да го рекламират. Консервативна добродетел е да искаш да оставиш съхранена околна среда на бъдещите поколения, посочва "Телеграф", но има начини това да бъде направено, на базата на науката и свободното предприемачество, които ни позволяват също да запазим благоденствието и свободата, дори да ги разширим, заключава вестникът.

mediapool.bg