Кламер БГ - Новини: Тръмп и Байдън проведоха свирепа битка с много обиди

Тръмп и Байдън проведоха свирепа битка с много обиди

Свят

|
Ср, 30 Септ 2020г. 12:28ч.
Тръмп и Байдън проведоха свирепа битка с много обиди

Американският президент Доналд Тръмп и неговият съперник демократът Джо Байдън превърнаха първия телевизионен дебат помежду си в свирепа битка за действията на Белия дом по време на пандемията, проблемите на здравната система, икономиката и расовата дискриминация. Американците видяха хаотичен спор между двамата, който бе белязан от обиди и постоянно неуважително прекъсване на опонента, основно от страна на Тръмп.

Двамата не се ръкуваха, когато излязоха на сцената, съгласно протокола заради пандемията. Модератор на 90-минутния дебат бе журналистът от "Фокс нюз" Крис Уолас.

Джо Байдънсе опитваше да говори по-често на камерите, т.е. към избирателите, докато Тръмп бе избрал подхода на персоналните нападки и бе обърнат към опонента си. Президентът на няколко пъти постави под въпрос интелигентността му иму обясни, че е завършил с една от най-ниските оценки в своя клас. Байдън не му остана длъжен и нарече Тръмп – лъжец, пудела на Путин и клоун.

Ти си клоун, а ти си глупав

Първата тема бе номинирането на консервативния съдия Ейми Кони Барет за член на Върховния съд на мястото на починалата миналата седмица съдийка Рут Бейдър Гинсбърг, която е либерал. Тръмп обясни, че е спечелил изборите за президент с мандат от 4 години и е имал право да номинира съдия. Байдън отвърна, че с номинирането на Барет президентът цели отмяна Закона за достъпно здравеопазване (Обамакеър), което ще лиши по думите му 20 милиона души от здравно осигуряване. Тръмп обвини опонента си, че иска разруши частното здравеопазване в страната.

Байдън нарече Тръмп "пудела на Путин", защото "отказва да каже и дума за премиите за убийства на американски военни". Преди дебата американски медии съобщиха, че руски агенти са раздавали пари на бойци, близки до талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан. "Всички знаят, че той е лъжец", каза Байдън за Тръмп и го нарече клоун.

Демократът бе видимо изнервен от постоянно прекъсване на Тръмп. “У теб няма нищо умно, Джо“, обясни президентът и нарече съперника си "марионетка" на радикалната левица.

Доналд Тръмп на няколко пъти бе приканен от модератора на дебата Крис Уолас от “Фокс нюз“ да говори за данъците върху доходите си. Въпросите бяха отправени след публикуването на доклад, в който се казваше, че Тръмп е платил само по 750 долара данъци за 2016 г. и 2017 г., а десетилетие преди това не е платил нищо.

"Платил съм милиони долари данъци, милиони долари данъци върху доходите", каза Тръмп. Президентът не е публикувал данъчните си декларации, което се превърна в традиция за претендентите за Белия дом в последно време.

Расизъм

Джо Байдън обвини Тръмп, че насажда омраза на расова основа и разделя американското общество. Президентът му отговори, че има голяма подкрепа сред афроамериканците и добави, че през 90-те години, когато е бил сенатор, Байдън е прокарал закон за борба престъпността, който е насочен срещу чернокожите американци.

"Вижте закона за престъпността от 1994 г., където ги нарекохте "суперхищници". Афроамериканците били "суперхищници". . . Те все още помнят това", каза Тръмп.

Модераторът на дебата Крис Уолас попита президента дали осъжда поддръжниците на теорията за превъзходството на бялата раса. "Разбира се, склонен съм да го направя", отговори Тръмп. Според него основните отговорници за избухването на насилието в САЩ по време на протестите са леви групировки като "Антифа".

"Радикалната левица ви манипулира като марионетка", каза Тръмп на Байдън, който подкрепя протести и движението “Животът на чернокожите има значение“.

"Хората искат закон и ред, а вас ви е страх да произнесете" тези думи, защото ще загубите подкрепата на радикалната левица и тогава с вас е свършено“, каза Тръмп.

Covid-19

По темата за коронавируса Байдън коментира, че в момента в САЩ заетостта е по-малка, отколкото когато Тръмп встъпи в длъжност преди близо четири години. "Той трябваше да се погрижи за нуждите на американците, за да можем да отворим по безопасен начин" икономиката, каза бившият вицепрезидент.

Според Байдън президентът е по-загрижен за икономиката и фондовата борса, отколкото за спирането на разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс. Тръмп обясни, че Байдън смята да затвори отново страната и да разруши икономиката й.

В края на дебата кандидатът за Белия дом от Демократическата партия Джо Байдън пое ангажимент да признае резултатите от президентските избори на 3 ноември. Президентът републиканец Доналд Тръмп избегна отговора на този финален въпрос на модератора.

"Не ми иговорете за свободно предаване на властта. Ще има измами, каквато никога не сте виждалидосега. Всичко това няма да свърши добре", каза Тръмп. По думите на президента обявяването на окончателните резултати може да се забави с месеци.

"Той не може да ми попречи да определите изхода от тези избори... Ако спечеля, това ще бъде прието. Ако изгубя, това ще бъде прието. Ако получим достатъчно гласове, той ще трябвада си тръгне. Той не може да остане на власт", каза Байдън.

Коментарите

В хаотични 90-минутни движения напред-назад двамата основни претенденти показаха колко е голямо жлъчното им презрение един към друг, нещо нечувано досега в съвременната американска политика, коментира "Ню Йорк таймс".

Според вестника грубиянската тактика на Тръмп представлява очевиден риск за настоящия държавен глава, който изостава в проучванията, тъй като може да отблъсне някои гласоподаватели, които преди са го подкрепили, но сега са отегчени от почти всекидневните му атаки и избухвания.

"Вулканичното" представяне на Тръмп изглежда беше похват на президента да опетни опонента си с всички средства, без да се ограничава от норми, прецизност или, приличие, и без да се води от здравия разум как да привлече електората или да намали възраженията по отношение на управлението му.

В предизборна кампания, белязана от отчетливо очертани и твърде устойчиви мнения за двамата кандидати, поведението на президента беше като да дръпнеш халката на ръчна граната и да се надяваш, че при експлозията опонентът ти ще пострада повече.

Вестник "Вашингтон пост" коментира, че Тръмп се е представил като грубиян и се е стигнало до изтощителна бъркотия, разпростряла се извън контрола на водещия и извън границите на всичко, което би могло да бъде наречено дебат. Това беше 90-минутна проява на подхранваните с тестостерон неуправляема ярост и несигурност на президента, заключава "Вашингтон пост".

Вестникът изтъква, че Тръмп не е говорил по същество, но е говорил едновременно с Байдън и водещия Уолас. Той изговори толкова много, че стана невъзможно дори да се разбере за какво говори, смята вестникът. Той говореше безспир, но каза твърде малко, обобщава изданието.

Според "Вашингтон пост" видяното по време на дебата е била ужасно и жалко. На зрителя отчаяно му се искаше по време на гротескния спектакъл да пуснат реклами, за да има време някой да полее президента със студена вода, посочва "Вашингтон пост". Но нямаше спиране. Беше безкрайно излагане и беше разочароващо водещият да нарича Тръмп "сър", смята изданието.

Тръмп не го заслужаваше, защото той не дойде на дебата, обгърнат с мантията на президентската институция. Той дойде с поведението на бандит, коментира вестникът.

Тръмп се подхилваше, въртеше очи и правеше какво ли не и единственото, до което не стигна, беше да пръхти и да се изплюе, смята изданието. То припомня, че когато водещият с обекчение обяви, че дебатът е приключил, Байдън също е изглеждал облекчен, а Тръмп е продължавал да говори.

Кампанията на кандидата за президент на американските демократи Джо Байдън събра само за един час след края на дебата рекордна сума, а именно 3,8 милиона долара, предаде Ройтерс.

В допитване на телевизия Си Би Ес сред зрителите на първия кандидат президентски дебат 48 процента от анкетираните смятат, че Джо Байдън е надделял в дебатите, а 41 процента са уверени, че победител е бил Тръмп.

Допитване на сайта на Си Ен Ен показва, че 6 от 10 анкетирани смятат, че Байдън е надделял, а едва 28 процента мислят, че Тръмп е победителят от дебатите.

mediapool.bg