Кламер БГ - Новини: Тръмп защити обвинения в расизъм покоен актьор Джон Уейн

Тръмп защити обвинения в расизъм покоен актьор Джон Уейн

Свят

|
Вт, 30 Юни 2020г. 10:29ч.
Тръмп защити обвинения в расизъм покоен актьор Джон Уейн

Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити покойния си идол, актьора Джон Уейн, когото демократи от Калифорния обвиняват, че е правил расистки изказвания, и поискаха летище, носещо неговото име, да бъде преименувано, съобщи Франс прес.

Символ на традиционна Америка с десетките си роли на каубои и войници мъжкари и дори мачисти, Джон Уейн е изразявал "мнения в подкрепа на превъзходството на бялата раса и против ЛГБТ и коренното население", пише в резолюция, приета в петък вечерта от Демократическата партия в окръг Ориндж, южно от Лос Анджелис.

Демократите цитират интервю от 1971 г. за сп. "Плейбой", в което Джон Уейн казва: "Вярвам в превъзходството на белите" и "не се чувствам виновен за това, че преди пет или десет поколения тези хора (афроамериканците) са били роби".

"Демократическата партия в окръг Ориндж осъжда расистките и нетолерантни изявления на Джон Уейн и иска името на Джон Уейн да се премахне от летището на окръг Ориндж", се казва в партийната резолюция.

"Сега нищонеправещите демократи искат да махнат името на Джон Уейн от летище", реагира Тръмп в Туитър и определи идеята като "невероятна глупост".

Тръмп се е обявявал за отколешен фен на Джон Уейн и дори се снима с дъщерята на актьора в родния му щат Айова по време на предизборната си кампания през 2016 г.

Семейството на Джон Уейн, който има паметник на летището на окръг Ориндж и друг в Бевърли хилс, отхвърля обвиненията в расизъм към него.

"Би било несправедливо човек да бъде съден по използвано извън контекста интервю. Те се опитват да оспорят начина, по който той живя живота си", каза синът на Джон Уейн Итън пред телевизия Си Ен Ен миналата година.

Починалият през 1979 г. Уейн е играл в над 150 филма. Има няколко номинации за "Оскар" и печели най-престижната награда в света на киното за ролята си в "Непреклонните" през 1969 г.

mediapool.bg