Кламер БГ - Новини: Тръмп е президент на гръмогласното малцинство, а не на мълчаливото мнозинство

Тръмп е президент на гръмогласното малцинство, а не на мълчаливото мнозинство

Свят

|
Четв, 03 Септ 2020г. 15:28ч.
Тръмп е президент на гръмогласното малцинство, а не на мълчаливото мнозинство

Прекарах много време да говоря колко е важно за бившия вицепрезидент на Джо Байдън да премине прага от 50 процента на президентските избори в САЩ през ноември. Той, за разлика от Хилари Клинтън преди четири години, постоянно достига и надхвърля подкрепа от 50 на сто в анкетите, което означава, че президентът Доналд Тръмп не може просто да разчита избирателите, които ще решат в последния момент за кого ще гласуват, да го оставят на върха.

От друга страна Тръмп нито веднъж не е достигал 50 процента - в рейтинг на одобрение или спрямо свои опоненти демократи в проучване с интервюта на живо - през последните пет години. Сега очевидно има шанс Тръмп в крайна сметка да получи 50 на сто подкрепа срещу Байдън.

Но ако негативната серия на Тръмп продължи, той ще бъде първият американски президент, който не е получил 50 процента в проучване с интервюта на живо - нито в първата си успешна президентска кампания, нито в своята кампания за преизбиране, нито в рейтинг на одобрение.

Само от 2019 г. досега бяха проведени над 90 национални социологически проучвания с интервюта на живо. Най-високият резултат на Тръмп срещу Байдън в тях е 48 на сто от гласовете. А средният - 42 процента. За сравнение средният резултат на Байдън е 50,3 на сто, а в по-голямата част от анкетите той преминава 50 процента. За разлика от Тръмп, който многократно е падал под 40 на сто, Байдън нито веднъж не е имал резултат под този праг.

Неспособността на Тръмп да надхвърли 50-те процента не е нещо ново. По време на мандата му имаше повече от 700 анкети с интервюта на живо и той не достигна 50 на сто в нито една от тях. Най-близкият му резултат до тази кота е 49 процента, а средният - 40 или 41 на сто, в зависимост от методиката на изчисление. Много пъти той е падал под 40 процента.

Може би не е изненадващо, че средният рейтинг на одобрение на Тръмп по време на неговия президентски мандат е много близо до средната подкрепа, която той е получавал спрямо Байдън в анкети с интервюта на живо.

Може да се върнем и до надпреварата на Тръмп с Хилари Клинтън през 2016 г. Тогава той също не прескочи 50-те процента в анкети с интервюта на живо и много пъти се е озоваваше под прага от 40 на сто. Накрая Тръмп спечели президентския пост с 46 процента от народния вот и беше близо до мнозинството в щатите с най-много електорални гласове.

Става дума за над 1000 анкети с интервюта на живо, измерващи рейтинга за одобрение на Тръмп или позицията му спрямо номинирания от другата водеща партия. Тръмп не е имал мнозинство в нито едно от тези проучвания.

Не много кандидат-президенти са съумявали да постигнат това. Дори мнозина от загубилите са получавали 50 на сто поне на някакъв етап в някоя анкета. Почти всички победени кандидати, които са постигали това (като Джордж Макгавърн през 1972 г.), след това загубиха с голяма разлика.

Единственият победител от 1940 г. насам, който не е достигал 50-те процента в нито една от анкетите, е Ричард Никсън през 1968 г. Разбира се, на изборите тогава има трети силен партиен кандидат - Джордж Уолъс.

За разлика от Тръмп обаче Никсън печели народния вот. Освен това той с лекота постига и надхвърля 50-те на сто в рейтинга си на одобрение и в своя двубой за преизбиране с Макгавърн.

Досега не е имало президент, който да не е достигал поне веднъж 50 процента рейтинг на одобрение. Всъщност повечето президенти имат средно поне 50 на сто одобрение през първия си мандат. Доколкото знам, няма президент, кандидатирал се за нов мандат, който да не е постигал в поне една анкета 50 на сто спрямо опонента си. Това се отнася дори за загубили като Джими Картър през 1980 г. и Джордж Х. У. Буш срещу Бил Клинтън в първите анкети от 1992 г.

Все още не е ясно дали Тръмп ще продължи да не достига 50-те на сто в национални проучвания. Забележително е обстоятелството, че неговите шансове да спечели президентството, без да е спечелил народния вот, са горе-долу равни на шансовете му да спечели мнозинство в народния вот. Ако Тръмп съумее да спечели нов мандат на поста, има голяма вероятност мнозинството от американците все така да са против него.

По БТА

mediapool.bg