Кламер БГ - Новини: Тръмп е изправен пред ново предизвикателство: как да похарчи 90 милиона долара

Тръмп е изправен пред ново предизвикателство: как да похарчи 90 милиона долара

Свят

|
Вт, 10 Авг 2021г. 14:29ч.
Тръмп е изправен пред ново предизвикателство: как да похарчи 90 милиона долара

Доналд Тръмп, сн. ЕПА/БГНЕС

Комитетът на Доналд Тръмп за набиране на средства, наречен "Да спасим Америка", е събрал над 90 милиона долара, откакто той загуби изборите миналата година. Това е една от най-големите суми, събрани от организации на републиканците.

Тази голяма сума говори за влиянието на бившия президент върху партията, но също така изтъква един проблем - събраните от Тръмп пари са толкова много, че дори ако комитетът направи максималното дарение от 5000 долара за републиканец на всички избори за Конгреса, ще бъдат необходими десетилетия, докато тези средства бъдат похарчени.

Подадени по-миналата събота данни от "Да спасим Америка" обаче показват за какво ще бъдат основните разходи, както очакват експертите: комитетът може да финансира митинги на Тръмп години наред, подготвяйки възможното му участие в надпреварата за Белия дом през 2024 г., като привидно помага на други кандидати.

Специалисти по финансиране на кампании казват, че съгласно правилата на Федералната избирателна комисия (ФИК) "Да спасим Америка" може да финансира неговите политически пътувания и дейности, но не и предизборната му кампания, ако той се кандидатира - нещо, което Тръмп още не е направил.

Според подадените пред ФИК данни комитетът "Да спасим Америка" е похарчил над 700 000 долара за различни прояви през първата половина на 2021 г.

Тези разходи, които са едни от най-големите, направени от комитета, са помогнали за финансирането на първия митинг на Тръмп след излизането му от Белия дом, състоял се в Уелингтън, Охайо, през юни, както и за предварителни плащания за митинг през юли в Сарасота, Флорида, и пресконференция на неговото игрище за голф в Ню Джърси, каза канцеларията му.

Митингът на 26 юни, на който присъстваха близо 30 000 поддръжници, представляваше връщане към свободния формат, който Тръмп обичаше да използва по време на своето президентство: речи пред голямо множество.

Евентуална агресивна програма от митинги може да изхарчи много милиони долари, като същевременно остане в рамките на правилата за финансиране на кампании, стига проявите да подкрепят други кандидати, каза Майкъл Бекел, който ръководи изследванията в непартийната организация "Ишу уан", настояваща за реформиране на финансирането на кампании.

"Той може да направи много неща с 90 милиона долара, за да подсили собствената си марка", каза Бекел.

Събраните от Тръмп пари могат да се сравняват със сумите, натрупани от най-големите комитети за набиране на средства на Републиканската партия. През първите шест месеца на тази година "Да спасим Америка" е събрал 62 милиона долара - за сравнение Националният комитет на републиканците е натрупал 85 милиона долара, а партийният комитет, който подкрепя кандидатите за Конгреса - 79 милиона долара.

Тръмп също така контролира комитета за набиране на средства за предишната му кампания, който тази година е насочил повечето от своите разходи, възлизащи на 13 милиона долара, към покриване на съдебните разноски и усилията на Тръмп за анулиране на изборната му загуба през ноември.

С огромните фианансови средства, с които разполага, Тръмп ще трябва да намери начини как да подкрепя други кандидати на републиканците.

Други свързани с Тръмп организации направиха големи разходи в тази насока през последните седмици. Една от тях миналия месец в последния момент плати 100 000 долара за телевизионни реклами, за да помогне на кандидатка, подкрепена от Тръмп в надпревара в Тексас за Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, която загуби изборната битка, а също така похарчи над 400 000 долара в подкрепа на кандидат за камарата от Охайо, който спечели на първичните избори миналия вторник.

За комитета "Да спасим Америка" няма да има ограничения върху подобни разходи, стига това да не е съгласувано със съюзнически кампании.

Той обаче още не е направил такива разходи, показват подадените данни, отнасящи се за дейността му до края на юни. Данните не показват да са давани пари за кандидати, но говорител на Тръмп каза, че през юли са изпратени чекове за 5000 долара на подкрепяни от него кандидати.

След изборите за Конгреса догодина, когато ще бъдат застрашени крехките мнозинства на демократите в двете камари, "Да спасим Америка" ще може по-трудно да твърди, че митингите на комитета служат на интересите на някой друг освен Тръмп, каза адвокатът Пол Райън от непартийната организация "Комън коз", която настоява за реформа в управлението.

"Задължително ще трябва Федералната избирателна комисия да предприеме сурови мерки и да обяви това за незаконно използване на средства, които не са предназначени за кандидат, за финансиране на кандидат-президентска кампания", каза Райън.

На митинга в Охайо Тръмп изтъкна своята подкрепа за републиканците Макс Милър и Майк Кари, които се борят за места в Камарата на представителите. Той обаче отдели повече време, за да говори за своето президентство и недостатъците на президента Джо Байдън, като същевременно намекна, че може да се кандидатира през 2024 г.

Говорител на Тръмп не отговори на запитванията за коментар.

Най-големият разход на "Да спасим Америка" в началото на 2021 г. е бил 1 милион долара, дадени на подкрепяща Тръмп политическа група, чието ръководство включва ветерани от правителството на Тръмп.

Комитетът е похарчил и над 65 000 долара в хотели на Тръмп.

Това поражда допълнителна тревога, каза Ерин Члопак, директор на стратегията за финансиране на кампании в непартийния Правен център по кампаниите, който настоява за стриктно прилагане на законите за финансиране на кампании.

"Тук не става дума просто за плащане на скъпи банкети или квартири, а за постигане на двоен ефект, при който човекът, използващ дарените пари, също така извлича лична изгода от това", каза Члопак.

По БТА.

mediapool.bg