Кламер БГ - Новини: Тръмп: Техеран трябва да направи първата стъпка за диалог

Тръмп: Техеран трябва да направи първата стъпка за диалог

Свят

|
Вт, 21 Май 2019г. 14:30ч.
Тръмп: Техеран трябва да направи първата стъпка за диалог

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ не са се опитвали да влизат в диалог с Иран и допълни, че Техеран трябва да направи първата стъпка, ако иска да преговаря с Вашингтон, предаде Франс прес.

"Медиите на фалшивите новини, както обикновено, публикуваха фалшива информация, без изобщо да са запознати, според която САЩ опитвали да започнат преговори с Иран. Тази информация е фалшива", разясни Тръмп в Туитър. Той не поясни кои медии и публикации визира. "Иран ще ни потърси, когато те (иранците) бъдат готови", допълни той.

Иранският президент Хасан Рохани отговори задочно, че подкрепя преговорите и дипломацията, но не при сегашните условия, предаде Ройтерс, като се позова на агенция ИРНА.

"Днешната ситуация не е подходяща за преговори и нашият избор е единствено съпротивата", заяви Рохани.

Същевременно близък до Тръмп сенатор увери, че Иран е отговорен за наскорошните враждебни действия в Близкия изток и препоръча "смазващ военен отговор", в случай че бъдат засегнати американските интереси, предаде Франс прес.

Републиканският парламентарист Линдзи Греъм каза, че е бил информиран от съветника по националната сигурност на Тръмп - Джон Болтън за това. "Ясно е, че в последните седмици Иран е атакувал петролопроводи и кораби на други страни и че е в основата на потока от заплахи срещу американски интереси в Ирак. Ако иранските заплахи срещу хора и американски интереси се конкретизират, ние трябва да дадем един смазващ военен отговор", написа в Туитър Линдзи Греъм.

Рияд обвинява Иран, че стои зад атака с дронове, за която поеха отговорност шиитските бунтовници хуси в Йемен, подкрепяни от Техеран. Нападението беше срещу саудитски петролопровод. Атаката стана след актове на саботаж срещу кораби в Персийския залив, сред които и саудитски петролни танкери, за които никой не пое отговорност. Вашингтон официално не приписва тези действия на Техеран, но обвини Иран на няколко пъти, че подготвя атаки, по-специално чрез предани на него групи в Близкия изток, например Ирак.

mediapool.bg