Кламер БГ - Новини: Тръмп: По границата с Мексико има хуманитарна криза

Тръмп: По границата с Мексико има хуманитарна криза

Свят

|
Ср, 09 Ян 2019г. 08:11ч.
Тръмп: По границата с Мексико има хуманитарна криза

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп определи ситуацията с нелегалната имиграция по границата с Мексико като "хуманитарна криза".

В обръщение към нацията от Овалния кабинет в Белия дом, американският държавен глава посочи, че нелегална миграция по южната граница на страната застрашава сигурността.

”Всеки ден американските митнически и гранични власти спират хиляди нелегални имигранти, които се опитват да влязат в страната ни. Нямаме място, където да ги настаним и нямаме възможност да ги върнем обратно в родните им страни. Америка с радост приема законните мигранти, които обогатяват и спомагат за развитието на обществото. Но всички американци страдат от излязлата извън контрол нелегална миграция“, посочи той.

По време на телевизионното си обръщение Доналд Тръмп поиска 5.7 милиарда долара за стоманена ограда по границата с Мексико.

"По искане на демократите, това ще бъде стоманена ограда, а не бетонна стена", продължи Тръмп.

Спорът между Тръмп и демократите предизвика частична парализа на правителството. Тя засегна около 800 000 федерални служители, много от които ще пропуснат своята първа заплата тази седмица.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, демократът Нанси Пелоси, обвини от своя страна Тръмп, че е изфабрикувал криза по границата с Мексико и държи американците за заложници с частичната парализа на работата на федералното правителство, предаде Франс прес.

Според нея единствената цел на президента е да получи финансиране на ограда по границата с Мексико. "Ето фактите: президентът Тръмп трябва да прекрати задържането на американците за заложници, трябва да спре да създава миграционна и хуманитарна криза на границата и трябва да възстанови работата на правителството", каза председателката на Камарата в изявление, предавано на живо веднага след първото обръщение към нацията на президента, направено от Белия дом.

Пелоси каза, че президентът е обсебен от желанието да принуди американците да платят за исканата от него "скъпоструваща и неефективна" гранична стена, съобщи ДПА. Той използва страха, за да убеди американците в необходимостта от гранична стена, продължи Пелоси.

Тя нарече частичната парализа на правителството безсмислена и обвини президента в дезинформация и злонамереност.

Блокирането на работата на правителството се превърна в сериозно изпитание за Тръмп, който в предизборната си кампания се представяше като майстор на преговорите и сключването на сделки, но досега не е постигнал никакво споразумение с демократите.

Тръмп, който е ядосан от отказа на демократите да приемат искането му за финансиране в размер на 5.7 милиарда долара за стената, смята обявяването на извънредно положение за осъществим, макар и рискован начин за построяване на част от отдавна обещаваната от него преграда по границата, казват висши правителствени служители.

mediapool.bg