Кламер БГ - Новини: Тръмп: Няма голям напредък в преговорите с демократите за стената

Тръмп: Няма голям напредък в преговорите с демократите за стената

Свят

|
Нед, 06 Ян 2019г. 15:38ч.
Тръмп: Няма голям напредък в преговорите с демократите за стената

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че "не е бил постигнат голям напредък" в преговорите за финансирането на стената по границата с Мексико и по отварянето на федералното правителство на вчерашните преговори, предадоха осведомителните агенции.

В разговорите вчера участваха висши служители на Белия дом и представители на екипите на демократите в Конгреса. "Втора среща е насрочена за утре" (днес - б.р.), писа Тръмп в Туитър. "След толкова много десетилетия трябва най-после и завинаги да решим проблемите на южната граница!", подчерта президентът в поста си.

Екипът на Белия дом в преговорите вчера бе ръководен от вицепрезидента Майк Пенс, но пробив така и не бе постигнат. Около една четвърт от федералните агенции остават затворени вече над две седмици заради отказа на президента и неговите съпартийци в Сената да приемат законопроект за финансирането им, който не включва исканите от тях 5 млрд. долара за граничната стена.

От канцеларията на Пенс все пак съобщиха, че "разговорът е бил продуктивен" и че двете страни са се договорили за нова среща днес следобед, но добавиха, че "не е имало задълбочен разговор за конкретна сума в долари" за строежа на стената.

В снощния си туит Тръмп съобщи още, че тази сутрин ще отиде в президентската резиденция в Кемп Дейвид в щата Мериленд за срещи по "граничната сигурност и много други теми" с висши служители от Белия дом.

Междувременно новата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси каза, че следващата седмица конгресмените демократи (които вече са мнозинство в Камарата) ще предприемат действия за отваряне на федералното правителство, като одобрят индивидуални законопроекти за всяка от агенциите, засегнати от затварянето.

Съдбата на тези намерения на демократите обаче остава неясна. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич МакКонъл каза, че контролираната от републиканците горна камара няма да разглежда никакви законопроекти, които не се ползват с подкрепата на президента.

mediapool.bg