Кламер БГ - Новини: Тръмп vs. губернаторите и медиите: "Аз имам пълната власт"

Тръмп vs. губернаторите и медиите: "Аз имам пълната власт"

Свят

|
Вт, 14 Апр 2020г. 14:53ч.
Тръмп vs. губернаторите и медиите: "Аз имам пълната власт"

Президентът Доналд Тръмп обяви, че разполага с "пълна власт" при управлението на мерките срещу пандемията, влизайки в сблъсък с някои губернатори и юридически експерти.

Във войнстваща пресконференция Тръмп нападна медиите за критиките срещу него и се обяви срещу плановете на някои губернатори да действат самостоятелно и да разхлабят мерките.

Въпреки твърденията на Тръмп според конституцията на САЩ местната власт поддържа обществения ред и безопасността.

На Източното крайбрежие - Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Пенсилвания, Делауер, Роуд Айлънд и Масачузетс, се обединиха, за да разхлабят мерките. На Запад подобно поведение предприеха Калифорния, Вашингтон и Орегон.

"Когато някой е президент на Съединените щати, той има пълна власт. Така стоят нещата. . . Губернаторите знаят това", каза Тръмп.

"Имаме конституция. Нямаме крал", реагира губернаторът на щата Ню Йорк, демократът Андрю Куомо.

At the same time, we need to look forward. We need a consistent approach for moving our states out of this crisis, when that day comes. I’m grateful for the partnership of @NYGovCuomo @GovMurphy @GovernorTomWolf @GovNedLamont & @GovRaimondo.

More info: https://t.co/jw8KuLYohh pic.twitter.com/ecZiLJISby

— Governor John Carney (@JohnCarneyDE) April 13, 2020

Сблъсъкът между Тръмп и губернаторите идва на фона на не отслабващата епидемия. В САЩ починаха общо 23.608 души, а общият брой на случаите е над 580 хиляди.

Тръмп каза по този повод, че американските власти са направили близо три милиона теста за откриване на вируса.

"Три милиона, повече от която и да било друга страна", каза той.

Най-тежка е ситуацията в щата Ню Йорк, където смъртните случаи вече са повече от 10 000. Там епидемията е концентрирана във и около едноименния град, най-многолюдния в САЩ, с население от около 8.4 милиона души.

Губернаторът Андрю Куомо обаче увери, че най-лошото е свършило, като разпространението на заразата е поставено под контрол и броят на хоспитализираните се стабилизира.

Строгите мерки за социално изолиране, които бяха въведени на много места в САЩ преди няколко седмици, за да бъде ограничено разпространението на вируса, имат тежки последици за икономиката. Това накара властите да обсъждат и дали е безопасно някои отрасли да възобновят работа и евентуално кога да стане това.

Администрацията на президента Доналд Тръмп посочи 1 май като потенциална дата за смекчаване на ограниченията, но призова към предпазливост, отбелязва Ройтерс.

Спирането на американската икономика и разходите, свързани с епидемията от коронавируса, ще увеличат близо четири пъти бюджетния дефицит на САЩ. Дефицитът би могъл да достигне тази година 3.8 трилиона долара, което е 18.7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), предупреди мозъчният тръст "Комитет за отговорен федерален бюджет".

Тръмп в нова яростна атака срещу медиите

Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията страна. Според критиците Тръмп е реагирал прекалено бавно на заплахата и в началото я е подценил.

Тръмп обаче разкритикува остро медиите за това, че са се съсредоточили в отразяването на кризата върху пропуските в отговора на неговата администрация.

Конкретен повод за недоволството на американския президент стана статия във в. "Ню Йорк таймс", в която пише, че в началото той не се е вслушал в експертните мнения, отбелязва ДПА.

LIVE: Press Briefing with Coronavirus Task Force https://t.co/IoHRJuAFbT

— The White House (@WhiteHouse) April 13, 2020

Тръмп нарече публикацията "пълна лъжа" и посочи наложените ограничения за пътуване от Китай и Европа като доказателство за бързата му реакция.

"Някой ден, надявам се след пет години, когато няма да съм тук (в Белия дом), всички тези вестници ще фалират, защото никой няма да иска да ги чете", каза американският президент.

Тръмп увери, че няма намерение да уволнява главния експерт на администрацията за борбата с новия коронавирус Антъни Фаучи.

В неделя Тръмп препостна туит, призоваващ за оставката на д-р Фаучи. Така президентът на САЩ подхрани спекулациите, че е недоволен от уважавания в страната специалист, който неуморно предупреждава за опасностите от прибързано рестартиране на икономиката, отбелязва Франс прес.

Вчера Белият дом отрече Тръмп да възнамерява да уволни Фаучи.

Самият лекар увери на пресконференцията, че президентът се е вслушал в неговия съвет да бъдат предприети усилия за спиране на разпространението на вируса, отбелязва Ройтерс.

В неделя д-р Фаучи допусна постепенно рестартиране на икономиката от другия месец, но се обяви за различен подход по места според обстановката. Той даде за пример различията между големите градове, които са тежко засегнати от епидемията, и провинциалните райони, където коронавирусът изглежда се е разпространил по-малко.

Ню Йорк: Най-лошото свърши

Най-тежка е ситуацията в щата Ню Йорк, където смъртните случаи вече са повече от 10 000, а болниците изнемогват.

"Най-лошото свърши", каза губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо.

Той заяви, че за последното денонощие в щата са починали 671 души, което е най-малкият брой смъртни случаи за последната седмица, предаде Ройтерс.

Жертвите на Covid-19 в щата са общо 10 056 от началото на заразата, предаде ДПА.

Куомо добави, че разпространението на заразата е поставено под контрол и че броят на приетите в болница се е стабилизирал.

В Ню Йорк - епицентъра на епидемията от коронавируса в САЩ, има три индикатора, които трябва да покажат устойчив спад, преди да се се каже, че епидемичният взрив навлиза в по-слабо опасна фаза, каза кметът на най-големия американски град Бил де Блазио, цитиран от Ройтерс.

Тези индикатори са: броят на приеманите с Covid-19 в болница всеки ден, броят на заболелите, настанени в интензивни отделения, и процентът на положителни тестове за вируса, посочи той.

"С удовлетворение отбелязвам, че виждаме всичките 3 индикатора да се движат в правилна посока, т.е. спадат заедно", каза кметът.

Де Блазио каза нуждата нуждата от масово тестване, преди експертите да добият увереност, че градът е навлязъл в нова фаза и може да вдигне ограниченията за социално дистанциране.

САЩ може да се оттеглят от СЗО и СТО

Освен това Тръмп каза, че САЩ са готови да се оттеглят от Световната здравна организация (СЗО), както и от Световната търговска организация (СТО).

Президентът отбеляза, че не е доволен от работата на двете организации, твърдейки, че неговата държава е била "малтретирана" и от двете.

"Ще си тръгнем, ако спрямо нас не се отнасят справедливо", заяви той и добави, че наскоро страната не е спечелила почти никакви съдебни дела в рамките на СТО.

Тръмп обвини организацията, че напоследък тя не се произнасяла в полза на САЩ, тъй като неговата страна вече не "играе никакви игри".

Преди няколко дни Тръмп предположи, че САЩ могат да намалят финансирането на Световната здравна организация, тъй като, според него, СЗО е ориентирана към Китай и не е успяла да докладва за сериозността на ситуацията в град Ухан, където възникна вирусното огнище на Covid-19.

mediapool.bg