Кламер БГ - Новини: Тръгва проверка за незаконен строеж в столичния жк "Лагера"

Тръгва проверка за незаконен строеж в столичния жк "Лагера"

България

|
Четв, 23 Дек 2021г. 15:12ч.
Тръгва проверка за незаконен строеж в столичния жк "Лагера"

Тръгва проверка за незаконен строеж в столичния жк

Софийска градска прокуратура (СГП) обяви, че е възложила проверка за незаконно строителство и нарушения на разпоредби от Закона за общинската собственост относно недвижим имот в столичния квартал "Лагера". Тя се е самосезирала по публикации в медиите за незаконосъобразни актове около този строеж.

Преди ден жители на квартала излязоха на протест заради подготвян строеж на частна сграда в междублоковото им пространство, откъдето ще бъде махнат паркинг, детска площадка и тревна площ. Преди седмица багери и строителни работници влезли да подготвят терена.

"Съвсем скоро разбрахме, че е станало частна собственост чрез т. нар заменки – срещу няколко апартамента в "Обеля" и "Люлин", получават над декар земя в "Лагера". Няма да го позволим", закани се преди ден Любомир Богданов от квартала пред Нова телевизия.

"Жк "Лагера" е комплексно застроен и през годините нещата са правени както трябва – с отстояние. През 2008 г. със заменка теренът е заменен, но по силата на действащите правила тук не би следвало да има строеж. Това е един прекрасен пример за случващото се през последните 30 години. Какво се е случило – с помощта на тогавашния архитект на района е издадена възможност за изработка на устройствен план. Няма разрешение на строеж, по-късно той е обжалван и е спрян. С помощта на главния архитект е пуснат нов устройствен план, който е обезсилил действията на районния архитект. Към момента не можем да установим какъв е този терен. Ние сме спрели изпълнението на това заграждане до изясняване на случая и ще подкрепим хората", коментира районният кмет на "Красно село" Росина Станиславова.

След протеста прокуратурата е възложила на СДВР, РДНСК и Направление "Архитектура и градоустройство" при Столична община да извършат проверка на случая в най-кратни срокове.

mediapool.bg