Кламер БГ - Новини: Трудно се намират гардове за управниците ни

Трудно се намират гардове за управниците ни

България

|
Ср, 23 Ноем 2022г. 15:15ч.
Трудно се намират гардове за управниците ни

Трудно се намират гардове за управниците ни

Националната служба за охрана (НСО) не може да попълни състава си. Проблемът с намирането на охранители, шофьори и автомонтьори се оказва перманентен. Кандидати има, но желаещите не могат да покрият изискванията за физическа подготовка, както и психологическите изисквания. Това казаха от НСО в отговор на запитване на Mediapool.

Това е причината НСО да обяви в края на годината поредните конкурси за назначаването на 33-ма служители - 20 охранители, 10 шофьори и трима автомонтьори. Общо през тази година са били обявени 10 конкурса за запълване на състава на държавните гардове.

Броят на търсените гардове изглежда голям. Не е ясно какъв процент е това от състава на НСО, тъй като това е класифицирана информация.

Не е изключено липсата на гардове да е една от причините за отпадане на изискването бившите президенти и премиери да се охраняват 4 години, както беше доскоро.

Над 70% от кандидатите отпадат още на физкултурата

Кандидати да работят в НСО има, но проблемът е, че не могат да покрият изискванията. Над 70 на сто от тях отпадат още на теста за физическата им подготовка.

Този изпит е от коремни преси, набирания на лост, бягане, лицеви опори, щанга, като изискванията не са особено високи и са различни за мъжете и жените. Например изискванията за мъжете са крос от 1400 метра да се пробяга под 7 минути, най-малко 50 коремни преси и 50 лицеви опори за минута, по 10 набирания на лост и вдигане на щанга от 35 кг от лег, совалково бягане 10х10 метра най-малко за 30 секунди. Изискванията за жените са една идея по-леки.

През лятото се проведе конкурс за 10 охранители, като бройките не успяхме да ги запълним, казаха от НСО.

Сега конкурсът е за 20 свободни места за охранители в НСО. Кандидатите трябва да са под 32 години и със завършено поне средно образование. Изисква се да са пълнолетни български граждани с чисто съдебно минало и да имат шофьорска книжка от категория "B".

Ако издържат теста за физическа подготовка следва психологическото изследване. При него отпадат още около 80% от останалите след физическия тест, казаха от НСО.

Тези, които стигнат до финала минават и през интервю пред специална комисия. Ако издържат последния изпит ги назначават в НСО.

След това новопостъпилите служители ще преминат начално военно обучение и първоначална професионална подготовка. Те ще се научат как и кога да използват огнестрелно оръжие, специализирано оборудване и на различни техники и тактики за защита.

Сержантите охранители работят до 55-годишна възраст.

Шофьорите не по-възрастни от 40 години

Освен за гардове НСО е обявило конкурс и за 10 свободни места за шофьори. Те трябва да са не по-възрастни от 40 години, психологически пригодни, с най-малко средно образование и с чисто съдебно минало.

Кандидатите трябва да имат шофьорска книжка от категория "C" и да не са лишавани от право на управление на автомобил през последните 3 години. Сред изискваните документи е и удостоверение (справка) от МВР - Пътна полиция за наложените наказания на водача или липсата на такива.

Кандидат шофьорите на НСО минават през изпит за установяване на нивото на специфични знания и умения за изпълнение на длъжността. Сред тях са практически изпит с управление на автомобили от различни категории ("C" и "B") на полигон и в градски условия.

До 9 декември включително се приемат документи и на кандидати за сержанти в НСО за 3 свободни места за "младши сътрудник" - автомонтьор. Кандидатите трябва да имат поне средно образование и професионална квалификация в областта на автотранспортната техника, да не са по-възрастни от 40 години и да не са осъждани.

Кандидатите за автомонтьори в НСО също преминават през три етапа на конкурсната процедура - изпит за установяване на нивото на специфични знания и умения, психологично изследване и заключително интервю.

Подробна информация за конкурсните процедури, изискванията към кандидатите, нормативите, които следва те да покрият, както и необходимите документи, са публикувани в раздел "Кариера в НСО/Конкурси" на интернет страницата на НСО.

mediapool.bg