Кламер БГ - Новини: Трудно е да се докаже руска намеса в референдума за Брекзит, сочи доклад

Трудно е да се докаже руска намеса в референдума за Брекзит, сочи доклад

Свят

|
Вт, 21 Юли 2020г. 16:13ч.
Трудно е да се докаже руска намеса в референдума за Брекзит, сочи доклад

Дългоочакваният доклад на британския парламент за евентуална руска намеса в политиката на страната установява, че е "трудно, ако не и невъзможно, да бъдат доказани" твърденията, че Русия е оказала влияние върху референдума за Брекзит през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

Същевременно в доклада на комисията по разузнаване и сигурност към Камарата на общините се констатира "бавната реакция на правителството да разпознае съществуването на такава заплаха". Авторите определят като "изумителен" факта, че никой не се е опитал да предпази референдума от руска намеса, и смятат, че британските власти е трябвало да видят тази заплаха още през 2014 г.

В доклада се констатира, че не е била правена оценка на руското влияние в Обединеното кралство. Освен това, според авторите британското правителство е трябвало да осъзнае тази заплаха след хакерската операция срещу сървърите на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ през 2014 г.

Няма доказателства за успешна руска намеса в референдума за Брекзит през 2016 г., коментира британското правителство по повод представения днес доклад, предаде Ройтерс. "Не виждаме доказателство за успешна намеса в референдума за ЕС", казаха от кабинета в изявление. Правителството заяви още, че "не е необходима ретроспективна оценка на референдума за ЕС".

mediapool.bg