Кламер БГ - Новини: Задържан е заподозрян за тройното убийство в пловдивското село Рогош (обновена)

Задържан е заподозрян за тройното убийство в пловдивското село Рогош (обновена)

България

|
Нед, 07 Авг 2022г. 15:47ч.
Задържан е заподозрян за тройното убийство в пловдивското село Рогош (обновена)

Задържан е заподозрян за тройното убийство в пловдивското село Рогош (обновена)

Задържан е мъжът, за който се смята, че е застрелял свои роднини в пловдивското село Рогош, съобщи кметът Величка Величкова.

По думите й обстановката в ромската махала, където беше извършено тройното убийство, е спокойна.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров ще посетят по-късно селото, за да се информират за хода на разследването, предаде БНР.

В събота вечерта, след 18.00 часа, стрелецът е убил чичо си и двамата си братовчеди. Пострадала е и жена, която е била откарана в стабилно състояние в Университетската болница "Свето Георги".

В неделя кметът на село Рогош Величка Величкова подчерта, че причината за случилото се е имотен спор между роднините.

"Всички сме потресени от този инцидент. Мъжете на един род се затриха. Семейна свада е, тлеела през годините за имот, за къща, в която всички живеят. Махалата ни по принцип е хубава, спокойна махала, хората работят. Всички са потресени от това, което се случва, вътрешно семеен спор", каза тя.

Все още продължават огледите и работата на разследващите под надзора на прокуратурата.

По-късно стана ясно, че Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Н.Х., на 39 години, за това, че на 6 август в пловдивското село Рогош чрез използване на огнестрелно оръжие – едноцевна, гладкоцевна пушка умишлено е умъртвил повече от едно лице – трима мъже – Е.М., на 71 г., С.М., на 49 г., и В.М., на 43 г., баща и двамата му синове.

Н.Х. е обвинен и за това, че на същата дата и място е държал огнестрелно оръжие, без да е имал надлежно разрешение.

По делото са извършени множество действия по разследването – огледи на местопроизшествие, претърсване и изземване, личен обиск, освидетелстване, разпити на свидетели. Иззети са множество веществени доказателства, назначени са експертизи – съдебномедицинска, балистична и др. Оръжието, с което е стреляно, е открито при извършено претърсване и изземване в дома на майката на обвиняемия по време на задържането му. При извършване на първоначалните действия по разследването на мястото е присъствал и заместник-окръжният прокурор на гр. Пловдив – Галина Андреева – Минчева.

Обвиняемият Н.Х. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които Окръжна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.

Подробности за тройното убийство бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Прокуратурата и МВР, който се проведе пред кметството в с. Рогош. В него участваха Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба, Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи, Петър Тодоров, главен секретар на МВР, Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив, Румен Попов, заместник-апелативен прокурор, и Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор на гр. Пловдив.

Борислав Сарафов и Иван Демерджиев благодариха за добрата съвместна работа между прокуратурата и МВР при разкриване на тежкото криминално престъпление.

"Само конструктивната съвместна работа може да доведе до добри резултати и се надявам така да продължим и на национално ниво", каза Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор, цитиран от БГНЕС.

mediapool.bg