Кламер БГ - Новини: Трифонов: Всички кръгове са станали един, политици и бизнес се превръщат в мафия

Трифонов: Всички кръгове са станали един, политици и бизнес се превръщат в мафия

България

|
Ср, 19 Фев 2020г. 15:07ч.
Трифонов: Всички кръгове са станали един, политици и бизнес се превръщат в мафия

"Има огромна дистанция между цялата политическа класа и избирателите. Дистанцията се е задълбочила до нетърпимост през последните 30 години". Това каза шоументът Слави Трифонов в интервю за БНР, в което бе разходен по целия актуален политически "конспект" – от регистрацията на партията му, през социологическите проучвания и медиите, до напрежението между президент и премиер и акциите на главния прокурор.

Миналата седмица Трифонов за втори път учреди партия, след като регистрацията на първата – "Няма такава държава", беше отказана. Новата формация се казва "Има такъв народ".

"Всички "кръгове" са се превърнали в един. Този един кръг е съчетание между политици и бизнес и той се превръща в мафия. От една страна стои една политико-олигархична структура, от другата страна са хората", добави Трифонов.

Той смята, че социологическите проучвания са се компрометирали през последните 30 години 100 пъти. "Така че какво значение има какво казват социологическите проучвания, важно е какво ще решат избирателите", каза шоуменът.

Станалото с референдума е мотив за създаването на партия

Попитан защо партията му няма политическа активност, не излиза с позиции и мнение по актуални теми, шоуменът отговори: "Това също се е компрометирало през годините. Аз съм практичен човек, опирам се на факти, а не на емоции. Цялата ми политическа активност е свързана с един референдум, на който гласуваха 3,5 млн. души, а цялата политическа класа се направи, че не се е случило".

"Като избирател не съм удовлетворен от това, което се случи с референдума и това мотивира нашите ходове, които са свързани със справедливостта и с това, което представлява пряката демокрация", каза той.

Въпросът с намаляването на партийната субсидия бе поставен за национално допитване от "Шоуто на Слави" през 2016 година. Мнозинството от българите подкрепиха предложението за драстично намаляване на субсидиите за партиите, но референдумът не постигна резултат, който да го направи задължителен.

Трифонов не смята, че декларациите и позициите се харесват на хората. "Обещанията се превърнаха в нещо ежедневно, не съм се срещал с някой, който си държи на думата", добави той.

Според него страхът трябва да отсъства от взаимоотношенията между политическите партии.

"Заради три боички"

Попитан дали очаква пречки пред регистрацията на новата си партията, Трифонов припомни първия случай: "Е, вие не видяхте ли какво стана – заради три боички казаха, че не може да има такъв политически проект. Това изглежда ли ви нормално, при положение че по този начин са регистрирани 6 партии, които имат бяло, зелено и червено в логото си. То е ясно: ако нещо прилича на патица, кряка като патица и плува като патица, вероятно е патица".

С тези думи шоументът припомни как беше отказана регистрирация на "Няма такава държава" . Мотивът на съда бе, че логото ѝ създава възможност гражданите да свържат партийния символ със знамето на републиката, което е незаконно.

"Медиите са тихи, траят си"

От думите му излезе още, че не е допуснал медии на учредителното събрание на "Има такъв народ", защото те "са тихи, траят си, в услуга на управляващите са". На припомняне на водещата, че не е добре да се обобщава, той отговори: "Е-ми, не е. Затова ви давам интервю на вас. Давам интервю само на БНР, защото вие се държите свободно и интересно".

При учредяването и на неуспялата "Няма такава държава", и на новата партия "Има такъв народ" Трифонов избра да държи медиите извън сградата. Така станалото по време на събранието остана тайна, а информация идваше само от екипа на шоумена, който иначе често говори за свобода на словото. Делегатите също отказваха да говорят пред журналисти.

"Радев избирателно влиза в битки"

Трифонов коментира и напрежението от последите дни между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, което беше възродено, след като прокуратурата пусна СРС-та с държавния глава, а той от своя страна заподозря, че Борисов е знаел за подслушването му.

По думите на Слави Трифонов "на моменти президентът има логични ходове": "Той много удобно влиза в битки, когато го касаят него, а когато касаят БСП, той става мил и тих. В личен план това не ми харесва... Той трябваше да наложи вето върху осемте лева партийна субсидия, защото за това субсидията да бъде 1 лев са гласували 2.5 млн българи".

За Гешев: Правилно е всичко, което ще накара българите да са спокойни

Попитан как ще определи активността на главния прокурор Иван Гешев и всичките му акции, Трифонов отговори: "При дълго време на незаконност, когато се появи прокурор, който решава да действа по закон и е твърде активен, на нас ни изглежда странно. Всичко по закон е правилно. Всичко, което ще накара българите да се чувстват спокойни, е правилно".

Добави обаче, че все пак действията на Гешев са отскоро и е редно да се види как ще се развият нещата.

"Който и да успее да въздаде справедливост, ще получи аплаузи от хората", каза още той.

mediapool.bg