Кламер БГ - Новини: "Трите К" обединяват приоритетите на европредседателството

"Трите К" обединяват приоритетите на европредседателството

България

|
Ср, 12 Юли 2017г. 18:38ч.
"Трите К" обединяват приоритетите на европредседателството

Три основни послания обединяват приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

Това съобщи в сряда министър Лиляна Павлова, след като кабинетът одобри Национална програма на българското председателство и основния пакет с приоритети за него.

Става въпрос за т. нар. "три К" - консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

"Приоритетите са базирани на три основни стълба и послания, около които искаме да фокусираме вниманието. Те, разбира се, са част от европейския дневен ред. Българките приоритети се оформят около три послания , както ние наричаме "трите К-та" - "консенсус", "конкурентоспособност" и "кохезия", разясни Павлова.

Първото послание е консенсус, което обединява няколко приоритета – сигурност и миграция, бъдещето на Западните Балкани в ЕС, акцент върху Дунавския и Черноморския регион и ефективно правосъдие. Прави впечатление, че в документа не се говори за интеграция на Западните Балкани в ЕС, а за по-реалистичната опция – т. нар. "дневен ред за свързаност", който включва изграждането на транспортни, комуникационни, инфраструктурни и енергийни връзки на съответните държави със съюза.

Второто послание е конкурентоспособност. В него приоритетите са конкурентен единен пазар, с акцент върху дигиталния пазар, насърчаването на социалните иновации, задълбочаването на икономическия и валутен съюз, околната среда, европейския енергиен съюз и европейския трудов пазар.

Третото послание е кохезия, т. е. сближаване. В него приоритетите са реформираната многогодишна финансова рамка след 2020 г., бъдещето на кохезионната политика след 2020 г., бъдещето на общата селскостопанска политика и културата.

"Ще представя тези приоритети в парламента и на президента за обсъждане. Ще има редица обществени обсъждания по тези теми през следващите месеци", каза Павлова.

По думите й в края на годината ще се знае на какъв етап са темите и досиетата, които ще се обсъждат, като техният брой е между 130 и 150.

"През декември ще се знае кои от тях и на какъв етап поемаме и те ще бъдат допълнени в българските приоритети малко преди Коледа", каза още министърът.

България планира да проведе общо 32 срещи на високо ниво в София. Те включват 12 неформални срещи на съветите на министрите, един Европейски съвет на тема "ЕС - Западни Балкани" на ниво министър-председатели и държавни глави в началото на май 2018 година, а също и пет заседания на ниво министри в областта на кохезионната политика, туризма и други. Паралелно на това има задължителни формати - като формата "ЕС-Азия" заседания на финансови министри и министри на културата, формат "ЕС-САЩ", заседание на съвета правосъдие и вътрешен ред, както формат "ЕС-Западни Балкани" в сектор правосъдие и вътрешен ред, посочи Павлова.

"Това са 32 заседания на високо ниво и поне засега 205 заседания на експертно и работно ниво в София", каза Павлова.

Има вече изградени поне 300 формата на работни групи, които подготвят заседанията на тематичните съвети, където България също ще е председател, каза Павлова.

"Към 30 юни отчитаме че всички мерки се изпълняват в график, закъсненията са дължат на технически причини. Ходът на подготовката е много добър без критични закъснения", каза министър Павлова.

В хода на подготовката на председателството са ангажирани 1500 души, които са минали обучения и работят активно в заседанията на работните групи, каза още тя.

mediapool.bg