Кламер БГ - Новини: В тристранката няма единодушие за вдигането на пенсиите и минималната заплата

В тристранката няма единодушие за вдигането на пенсиите и минималната заплата

България

|
Вт, 22 Ноем 2022г. 15:26ч.
В тристранката няма единодушие за вдигането на пенсиите и минималната заплата

В тристранката няма единодушие за вдигането на пенсиите и минималната заплата

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна консенсус за увеличението на пенсиите и вдигането на минималната работна заплата през 2023 г. Във вторник той се събра на извънредно заседание. Социалните партньори обсъдиха шест законопроекта, внесени в Народното събрание.

Работодателите отхвърлиха предложението на БСП за промени, според които Министерският съвет следва да определи минималната работна заплата за страната за 2023 г., "като същата не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца". Това прави приблизително 850 лв. минимална заплата догодина, което е значително над сегашните 710 лв.

Бяха обсъдени и два законопроекта на БСП за промени в Кодекса за социално осигуряване. С единия се предлагат две нови преизчисления на пенсиите през 2023 г. С другия се правят две предложения - обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата и възможността обезщетението да се изплаща на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато, вместо от майката (осиновителката), допълнителният платен отпуск за отглеждане се ползва от тях.

Законопроектът на ПП, който също не бе консенсусен, предвижда промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите или така нареченото "Швейцарско правило". Според тях доходите на пенсионерите ще се индексират със 100% от нарастване на средния осигурителен доход или със 100% от нарастването на инфлацията, в зависимост от това кой показател нарасне повече. В момента индексацията е с 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени.

От ДПС предлагат редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж.

mediapool.bg