Кламер БГ - Новини: Трима заместник-министри – двама на икономиката и един на туризма, са освободени

Трима заместник-министри – двама на икономиката и един на туризма, са освободени

България

|
Пет, 17 Септ 2021г. 17:55ч.
Трима заместник-министри – двама на икономиката и един на туризма, са освободени

Трима заместник-министри – двама на икономиката и един на туризма, са освободени

Трима заместник-министри – двама на икономиката и един на туризма, са освободени от постовете си, съобщи правителствената информационна служба. Мотиви не са посочени в съобщението.

От Министерството на икономиката си тръгват заместник-министрите Калина Константинова и Яна Балникова. В четвъртък бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков при обявяването на новия си политически проект съобщи, че в него ще участва част и от екипа му в Министерството на икономиката.

Калина Константинова е завършила икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, с фокус върху предприемачеството. Преди да стане заместник-министър е работила в частния, публичния и нестопанския сектор.

Яна Балникова има над 10-годишен опит в аутсорсинг индустрията, където създава и управлява големи екипи, реализира проекти в разнородни индустрии и внедрява програми за оптимизиране на процеси. Била е част от управленския екип на международна компания, основана в България, а през 2018 г. се присъединява към екипа на млада иновативна биотехнологична фирма. Завършила е японистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и има магистратура по Бизнес администрация от Американския университет в България.

Заместник-министърът на туризма Даниела Стоева напуска поста по лични причини. Тя обясни, че е поела ангажимент за три месеца и се връща да управлява бизнеса си. Тя е собственик на туроепаротра "Тандем Травел" и повече от 25 години се занимава с входящ културен туризъм. През годините има редица успешни партньорства на международните пазари.В периода 2019 – 2020 г. беше председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти(АБТА). Член е на борда на Европейската асоциация на туроператорите и на Консултативния съвет по туризъм към Столична община. През годините участва в различни работни групи към Министерство на туризма и европейските институции.

Към момента премиерът не е назначил техни наследници.

mediapool.bg