Кламер БГ - Новини: Трима души са с дисциплинарни наказания заради разменените бебета в "Шейново"

Трима души са с дисциплинарни наказания заради разменените бебета в "Шейново"

България

|
Вт, 10 Ян 2023г. 08:44ч.
Трима души са с дисциплинарни наказания заради разменените бебета в "Шейново"

Трима души са с дисциплинарни наказания заради разменените бебета в

Директорът на болница "Шейново" Румен Велев обяви, че са наложени дисциплинарни наказания на трима души заради размяната на бебетата.

"Докладът на Медицински надзор не беше изненада за нас, защото голяма част от нещата съвпаднаха с това, което показа нашата вътрешна проверка. А именно какво е станало с размяната на бебета и кой какъв пропуск е направил, за да се стигне до там. На базата

на тази вътрешна проверка наложих дисциплинарни наказания на трима души. Това значи предупреждение за уволнение", каза Велев.

Наказани са старшата акушерка на Неонатологията, началникът на Неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата.

Попитан дали самият ще подаде оставка след станалото, Велев отговори, че засега не смята да го прави: "Въпросът е дали аз със своето действие съм допринесъл за това недоразумение, дори напротив. Виждам желанието си максимално бързо да подобрим нашата система за изписване".

По думите му в болницата са направени промени при изписването на бебета, за да не се стига до подобни случаи:

"Във фиша, който използваме при изписване на бебето вече освен акушерката, която дава бебето и майката, която го получава, ще се подписват или дежурната или старши-акушерката. По този начин ще имаме двойна проверка. Сега караме и майките да пишат собственоръчно номера на гривничката на бебето по този официален документ, така ще имаме контрол и от страна на родителите".

Велев добави, че ще се постараят отсега нататък майката и бебето да са възможно най-дълго заедно в болницата.

Преди ден се разбра, че майките на двете разменени в болницата момичета може и да не водят продължителни съдебни дела, стига доброволно да се съгласят да си върнат биологичните деца.

mediapool.bg