Кламер БГ - Новини: Три четвърти от британските компании не са готови за Брекзит

Три четвърти от британските компании не са готови за Брекзит

Свят

|
Пон, 13 Юли 2020г. 18:16ч.
Три четвърти от британските компании не са готови за Брекзит

Три четвърти от британските компании не са готови за Брекзит, сочи проучване, публикувано от асоциацията Институт на директорите и цитирано от Франс прес.

Половината от анкетираните близо 1000 ръководители на компании твърдят, че в момента не могат да се подготвят за Брекзит в резултат на сътресенията, причинени от пандемията от коронавируса и необходимостта от повече подробности за напускането на ЕС от Обединеното кралство след края на преходния период в края на декември.

Една четвърт от анкетираните, най-вече от финансовия сектор, заявяват, че са готови за Брекзит.

Институтът на директорите призовава за постепенно прилагане в интерес на всички на промените, произтичащи от Брекзит, както и за помощи, за да могат малките и средни предприятия да имат достъп до специалисти и да се подготвят по-добре.

Великобритания обяви вчера пакет от 750 милиона британски лири (768 милиона евро), предназначени за укрепване на границите на страната, за да бъде готова за края на преходния период след Брекзит в края на годината.

Министърът на британския кабинет Майкъл Гоув подчерта вчера пред Би Би Си, че Великобритания ще бъде извън общия пазар и митническия съюз, независимо дали Лондон и Брюксел ще постигнат споразумение за Брекзит или не.

Той намекна за напредък в преговорите въпреки различията, които остават, обяснявайки, че иска да е оптимист, без да е прекомерно ентусиазиран.

Правителството ще започне тази седмица мащабна информационна кампания, за да насърчи компании и хора да сграбчат възможностите, които според него ще се появят благодарение на излизането на Обединеното кралство от ЕС. То бе гласувано на референдум през юни 2016 година.

Нов кръг преговори с ЕС ще се проведе в Лондон през седмицата, която започва на 20 юли, припомня АФП.

mediapool.bg