Кламер БГ - Новини: Три британски правителства не са разследвали опити за намеса в референдума от 2016 г.

Три британски правителства не са разследвали опити за намеса в референдума от 2016 г.

Свят

|
Ср, 22 Юли 2020г. 14:56ч.
Три британски правителства не са разследвали опити за намеса в референдума от 2016 г.

Доклад на британска парламентарна комисия обвини последните три правителства на Консервативната партия, че не са разследвали вероятни опити за намеса в проведения през юни 2016 г. референдум за Брекзита, пише френският в. "Либерасион".

Защо? Защо да не се разследва руската намеса в последните британски избори и особено в референдума от 2016 г.? Защо някой не би реагирал, когато става ясно, че руското влияние във Великобритания е "новото нормално" състояние на нещата и страната "очевидно е важна цел" за кампаниите за дезинформация, ръководени от Кремъл, пита френското издание, като отбелязва, че публикацията на доклада вчера беше отлагана дълго време от британското правителство.

При това "най-чувствителните" елементи не бяха публикувани поради причини, свързани с националната сигурност. Въпреки това заключенията на парламентарната комисия по разузнаване и сигурност бяха смазващи за британското правителство - както за това на Борис Джонсън, така и за двете предхождащи го.

Изборите трябва да бъдат защитавани, гласи заглавието на редакционна статия на в. "Гардиън", според което разследването на руската намеса в референдума за Брекзита е първата стъпка към това да се покаже, че демокрацията не може да бъде манипулирана.

При управлението на Борис Джонсън британците може никога да не разберат дали Владимир Путин е повлиял на референдума за Брекзита. За разлика от САЩ, където докладът за предполагаемата руска намеса в изборите през 2016 г. беше публикуван два месеца след гласуването, британците бяха "държани на тъмно" за евентуалната намеса на Москва.

Вчера премиерът отхвърли призивите за разследване на евентуална руска намеса в референдума от 2016 година. Неговото правителство твърди, че няма признаци за потенциална руска намеса в референдума от 2016 г., но откъде може да е сигурно, ако никой не е проверявал, пита британското издание, като подчертава, че липсата на интерес към защитата на политическия процес от чуждестранно влияние "е лоша новина за една либерална демокрация, изградена върху идеята за сигурни избори. Но това е добра новина за Путин, който иска западните гласоподаватели да загубят доверие в политическите си системи".

Предвид постоянните разкрития за добре подготвените кампании на Путин за намеса в избори в Европа, трябва да е очевидно, че трябва да се направи оценка колко руски финансисти, тролове, хакери и провокатори са получили позволение да повлияят на най-важното британско политическо решение от десетилетия.

Мотивите на Джонсън заслужават да бъдат проучени. Русия не е съперник на западната демокрация, но е враждебна държава, която се възползва от нашите морални недостатъци, подчертава британското издание. Това е посланието, което личи от ясните думи на доклада на комисията по разузнаване и сигурност. Джонсън не показва особен интерес към предприемане на необходимите стъпки за пресичане на потока от непочтено спечелени пари към Великобритания. Според премиера страната му е намерила правилния баланс по отношение на приятелите на Путин.

Вместо да пренебрегва потенциалните вреди, Джонсън би трябвало да се стреми да демонстрира, че британската демокрация не може да бъде манипулирана и че не всичко и всички могат да бъдат купени, гласи заключението на в. "Гардиън".

И след публикуването на доклада за руската намеса не знаем толкова, колкото би трябвало, но в резултат рефендумът от 2016 г. ще остане завинаги спорен и противоречив, постоянен източник на объркване и недоволство, гласи акцентът в редакционната статия на в. "Индипендънт". Ако, както изглежда, една от основните външнополитически цели на Владимир Путин е да отслаби, раздели и обърка Великобритания, той е постигнал по-голям успех, отколкото би могъл да се надява и в най-смелите си мечти.

mediapool.bg