Кламер БГ - Новини: Тошко Йорданов: Слави беше приятел с Борисов, преди да стане кмет и да се изложи

Тошко Йорданов: Слави беше приятел с Борисов, преди да стане кмет и да се изложи

България

|
Ср, 23 Септ 2020г. 14:27ч.
Тошко Йорданов: Слави беше приятел с Борисов, преди да стане кмет и да се изложи

"Различията между Слави и него (бел.ред- Бойко Борисов) , между нас и Борисов започнаха, когато той стана кмет. Преди това той и Слави имаха близки приятелски отношения. Борисов беше симпатичен на всички. Малко хора не го харесваха, докато беше секретар на МВР в правителството на Сакскобургготски".

Това каза сценаристът на Слави Трифонов и зам.-председател на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в предаването "По острието с Калоян Константинов".

По думите му преди да стане кмет, Борисов е бил симпатичен, защото "беше различен от цялата политическа паплач". "В момента, в който влезе във властта, показа що за човек е. Почнаха едни обещания, едни заигравки с бюджета, строеж на метрото от приятеля на дъщеря му, на когото той твърдеше, че му е ударил шамар след това", каза още Йорданов.

Той отрече твърденията на премиера от 2010 г., че Трифонов е пожелал 50% от ГЕРБ и влияние да назначава министри:

"Антагонизмът започна преди това. Борисов тогава каза, че всичко е станало, защото Слави е искал да строи в градинка до Японския хотел. И го разправяше 1,5 г., докато Слави не заплаши от ефира на БТВ, че ако още веднъж го каже това – ще го съди, за да се докаже има ли градинка, или не. Тогава настъпи разделението и се стигна до лъжата на Борисов при Сашо Диков. След това не е говорил за градинки, защото лесно може да се докаже. Но за проценти и желания може да разправя всичко, няма как да се докаже. Борисов излъга и за градинката, и за 50 на 50, което звучи малоумно".

Попитан за близките отношения на Трифонов през годините с хора от подземните кръгове като Илия Павлов и Георги Илиев, Йорданов каза:

"Слави в онези години беше преди всичко изпълнител. Занимаваше се с шоубизнес. Няма човек от шоубизнеса от онези години, който да не познава изброените личности. Те се срещаха, ходеха по участия и всички творци ги познаваха. Както сега познават настоящите политици. Тънката разлика е, че Слави никога не е имал бизнес с тях. Нещо, което сегашният премиер е имал".

Йорданов каза още, че премиерът е бил в директни бизнес отношения със СИК и е бил част от структурата им. "Нещата при Слави са на ниво двама души се познават и им е било приятно да пият кафе заедно. Няма бизнес тук, няма обвързаност. За разлика от повечето политически лидери, които са имали директни финансови контакти с изброените личности", добави той.

Има ли възможни бъдещи коалиции за "Има такъв народ"?

По думите му нямало как "Има такъв народ" да влезе в коалиция с: ГЕРБ, ДПС, БСП, НФСБ, ВОЛЯ и ВМРО. "Това включва и "Републиканци за България", тъй като Цветан Цветанов е ГЕРБ", добави Йорданов.

"Не можеш да бъдеш коалиция с някого, когото смяташ за вреден за държавата. Не можеш да правиш коалиция с мафията. Любопитно ми е дали бихте задали този въпрос на "Да, България", защото те бяха министри във втория кабинет на Борисов. Не в първия, когато дойде на вълната на надеждата. Тогава беше ясно вече как се крадат пари и какви са финансовите кръгове. Тогава Христо Иванов стана министър и беше във властта с него", каза той и обвини партиите от "Демократична България" за това, че част от тях, когато са били в "Реформаторския блок", са излъгали, че няма да се коалират с Борисов, а 24 часа по-късно са го направили.

От думите му обаче се разбра, че вижда "общо поле за разговор с "Демократична България" и вероятно двете формации ще се срещнат за политически разговори в бъдеще.

Йорданов изрази тезата, че "всички са се вторачили в Слави". "Едните, защото ги е страх, че ще ги измете, като дойде. Другите, защото се смятат за по-умни и откъде-накъде хората харесват това, което той прави. Само ние не сме били във властта с ГЕРБ", каза той. И Мая Манолова е била като част от БСП и заедно с ДПС. "Демократична България" е била с ГЕРБ. Те излъгаха, че няма да се коалират с Борисов и го направиха 24 часа по-късно. Ако ние го направим това – разпънете ни на кръст", обясни водещият.

Той добави, че "Има такъв народ" работи с нови формации, които подкрепят исканията за мажоритарен вот в 2 тура, намаляване на субсидията, задължително гласуване и електронно гласуване. "Няма да мръднем от тези 4 неща", добави сценаристът.

Партиите трябва да се финансират от членовете си

Зам.-председателят на "Има такъв народ" отрече партията да се финансира от депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски или от хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков и хора, близки до тях.

"Боже, страшна тъпотия е това. Не е вярно. Със същия ефект може да ме питате дали получаваме пари от Георги Гергов, Цветан Цветанов, Вальо Златев, Цветан Василев", посочи той. По думите му първоначално парите за телевизията дошли от Слави Трифонов, който "продаде каквото можа", после от реклами, а вече и абонаменти.

По думите му телевизията срещала трудности, защото "в държавата има монопол на медийните реклами от най-големите телевизии, както и натиск от страна на държавата". "Ако си компания и рекламираш не където трябва – идват от НАП и останалите държавни дружества и започват тормоз", обясни Йорданов.

Според него партиите трябва да събират пари от членовете си, а не да получават държавна субсидия. Той смята още, че от мажоритарен вот за депутати в два тура могат да спечелят малките партии, въпреки че редица експерти смятат друго – това би довело до тотална хегемония на няколко големи партии и драстично намаляване на шанса на малките партии да влязат в парламента.

"Оставка няма да има, защото това не са политици, а мутри"

Той коментира и протестите, като обяви, че лицата на недоволството са между 20 и 30 г. и имат "3 простички искания": оставка на Борисов, оставка на Гешев и предсрочни избори. "Но политиците се правят на ударени: "Появява се простата кърджалийска палавница и казва: "Ние слушаме хората, разбира се – те искат Велико народно събрание и нова Конституция", добави Йорданов.

Според него няма да се стигне до оставка, защото "това не са политици и държавници, а престъпници и мутри".

"Ако бяхме в нормална демокрация, нямаше как при такива протести и излезли пачки, кюлчета и разговори да не се подаде оставка от морални подбуди. Преди време президентът на Германия, ако не се лъжа, напусна, защото беше получил преференциален заем, за да си купи имот. Тук нещата са много по-лоши", допълни Йорданов.

mediapool.bg