Кламер БГ - Новини: Тома Биков: БСП и ДСБ са в коалиция и имат общи спонсори

Тома Биков: БСП и ДСБ са в коалиция и имат общи спонсори

България

|
Нед, 07 Апр 2019г. 13:38ч.
Тома Биков: БСП и ДСБ са в коалиция и имат общи спонсори

"БСП и ДСБ са в неформална коалиция и имат общи спонсори. Неформалният лидер на тази коалиция е президентът Радев".

Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в предаването "Неделя 150" на БНР.

Той коментира предстоящите избори за Европейски парламент и посочи, че десницата в лицето на общото явяване на ГЕРБ и СДС се е консолидирала, докато вляво се наблюдава неформален съюз между БСП и ДСБ.

"Например вчера г-н Радан Кънев каза, че голяма част от избирателите им били склонни да гласуват за БСП", каза депутатът и добави, че компроматната атака срещу ГЕРБ се провежда от хора, свързани с Демократи за силна България, а полза от нея има БСП.

"И двете партии например са получавали пари от бившия собственик на КТБ Цветан Василев", посочи Биков.

"Ние зададохме въпрос дали госпожа Корнелия Нинова е дала 30 милиона на Михаил Миков, за да отстъпи лидерския пост в БСП и все още чакаме тя да ни отговори – с да или с не, а не с насмешка", каза още Биков. Той посочи, че самият Михаил Миков е отказал коментар.

"Очевидно е, че европейските избори се възприемат от опозицията като възможност за събаряне на властта, без зад това стои конкретно намерение за упражняване на властта. Те и друг път са правили това. Политическите кризи не са задължително лоши и безсмислени, те са лоши и безсмислени, когато са предизвикани изкуствено", коментира Биков.

Според него сме свидетели на компроматна атака.

"Съветници на президента наричат корупция изповядването на данъчна оценка на един апартамент. Това е абсолютно сбъркано. Корупцията е нещо доста по-сложно", каза депутатът от ГЕРБ и коментира, че ако "те не могат да дефинират проблема, не може да се очаква да дадат и решение".

Той добави, че всички закони, позволяващи на обществото да проследява имотното състояние на политиците и да следи за конфликт на интереси, са приети от ГЕРБ.

"Изповядването на апартамент на данъчна оценка може би не е етично, но не е престъпление", твърди Биков.

Той коментира, че доказателства за корупция при т.нар. "Апартаментгейт" няма, но замесените в скандала са подали оставка от държавните си постове само при наличието на "сянка на съмнение".

"Това го прави само ГЕРБ", каза депутатът.

"ГЕРБ ще спазва етичния стандарт, който налага, а който не може да го спазва, да ходи пред хората и да се оправдава. Ние нямаме намерение да се оправдаваме, защото хората, върху които е паднала сянка на съмнение, вече са подали оставка", добави той.

Депутатът каза, че искането на БСП за отстраняване на шефа на Антикорупционната комисия още не е внесено в парламента, но когато постъпи, ще бъде разгледано. Биков добави, че и върху Пламен Георгиев е паднала сянка на съмнение и припомни, че премиерът Борисов е призовал и Георгиев, и председателя на ВКС Лозан Панов, и заместник главния прокурор Борис Сарафов да подадат оставки или да излязат в отпуск, докато тече разследването за апартаментите.

"Каквото за нас, това и за другите", каза още депутатът. Според Тома Биков ще е много трудно за Пламен Георгиев да изпълнява задълженията си като шеф на Антикорупционната комисия при разклатеното обществено доверие в него.

mediapool.bg