Кламер БГ - Новини: Фанкъдова отстрани заместника си Тодор Чобанов (Обновена)

Фанкъдова отстрани заместника си Тодор Чобанов (Обновена)

България

|
Четв, 29 Апр 2021г. 15:11ч.
Фанкъдова отстрани заместника си Тодор Чобанов (Обновена)

Заместник-кметът на София по култура, образование и спорт Тодор Чобанов изненадващо бе освободен със заповед на кмета Йорданка Фандъкова в четвъртък. Новината съобщиха от Столичната община, без да посочват причините за отстраняването на Чобанов, но по-късно пред журналисти Фандъкова обясни това със забавени проекти.

Сред тях е забавената процедура за обновяването на банята в Овча купел и дълги съгласувателни процедури с Министерство на културата за тази в Горна баня, каза столичният кмет при посещение на приюта за кучета в с. Сеславци.

"Това беше важна задача, която имаше конкретни срокове и ангажименти, които бяхме приели пред хората. Наложи се отново да се прекрати тази процедура за "Овча купел". Сега трябва да се обявява наново. Това забавя всичко. Трябва да се работи по-активно, трябва да се работи по-динамично", обясни тя. От думите й стана ясно, че нямало финансови щети от забавянето на проекта.

В същото време обаче тя похвали дейността на Чобанов в проектите му, свързани с археологията.

"Благодаря на доктор Чобанов, защото неговият принос в сферите, в които работи в София е доста сериозен. Особено в сферата на археологията. Знаете, че заедно с него изградихме Музея за история на София, подземния археологически музей в църквата "Св. София", триъгълната кула. В същото време под негово ръководство се забавиха чувствително други проекти", каза Фандъкова.

От думите й стана ясно, че той има своите оправдания за забавянето, но процедурите са се много затлачили. "Разбира се, че има обяснение. Всеки винаги има обяснение. Въпросът е обаче, че хората не искат да чуват обяснения, а искат да виждат резултати. Резултати искам да виждат и аз и то конкретни и да се работи малко по-активно", каза тя.

По думите й сега Чобанов щял да се фокусира върху докторантурата си в сферата на археологията. Фандъкова смята, че доскорошният й заместник има голямо бъдеще в науката.

Чобанов: Убеден съм, че ще успее и реставрацията на знаковите бани в Овча купел и Горна баня

Независимо че Столична община съобщи новината за уволнението на Чобанов още сутринта в четвъртък, той коментира през фейсбук по обяд казуса. Упрекът за забавените ремонти на Овча купел и Горна Баня бе спомента само с изразено убеждение, че реставрацията им ще успее.

"Убеден съм, че ще успее и реставрацията на знаковите бани в Овча купел и Горна баня, които спасихме само преди няколко години от мераци за неясна приватизация и за които изградихме единствената възможна визия и план - превръщането им в места за балнеология, рекреация и СПА. Всички тези и много други проекти и идеи станаха възможни благодарение на екипната ми работа с нашия Кмет - Йорданка Фандъкова и целия ни екип, които ми дадоха нужната подкрепа за осъществяването им, за което имат моето огромно уважение и благодарност. Ще продължа да работя за нашия град като отдаден професионалист, за който опазването на паметта и старините не е просто формално занимание, а житейска мисия", коментира той.

Наред с това Чобанов обобщи проектите си, които смята за успешни в мандата си.

"Създадохме и развихме Музея за история на София, филиалa му "Триъгълна кула", реставрирахме и допроучихме Западната порта след десетилетия забвение и укрепихме ул. "Вашингтон" край нея, укрепихме светинята "Св.Георги", успяхме да създадем първия и единствен по рода си подземен музей на храма-кръстител на града "Св.София" и по-късно - подземния музей на "Ларгото" (който е чудесен според водещи наши и чужди авторитети по темата и не вярвайте на твърдения, че нещо не му е наред).", посочи той.

След това продължи, че е извършена "уникалната операция" по реставрацията на "Лъвов мост" и експонирането на следите от римската епоха там. Припомни и за реставрацията на паметника на "Цар Освободител", този на Апостола - Васил Левски, поставянето на паметника на Алеко Константинов. "Децентрализирахме напълно столичната култура и общинските ни състави днес са отдадени на творческата си мисия без административни пречки", смята още той.

До назначаването на нов заместник-кмет, управлението на направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" временно ще бъде изпълнявано от заместник-кмета по социални дейности Албена Атанасова, е посочено в съобщението на Столична община.

43-годишният Чобанов е зам.-кмет по културата на София от 2011 г. Преди това е бил зам.-министър на културата в първия кабинет на Бойко Борисов.

Ремонтът на банята в Овча купел "на трупчета" за пореден път

Общински съветници посочиха пред Mediapool, че процедурата за избор на фирма, която да извърши ремонта на банята в Овча купел, се спира за втори път. Той трябва да се извърши по европроект, спечелен от Столична община по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за над 3.5 млн. лв.

Процедурата била спряна през този месец именно от Чобанов, защото проектът бил само за ремонт, но не и за проект на визията на обновяването. Подобна причина бе посочена и в разследване на "Дневник" от последните дни.

Последната обществена поръчка бе обявена през февруари тази година за 3.55 млн. лв. без ДДС. По-голямата част от тях - 2.6 млн. лв. са осигурени по програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и то още през 2018 г. Проектът включва ремонта на банята в по-голям проект за център за върхови постижения.

Останалите близо 1 млн. лв. общината ще трябва да отдели от бюджета си. Срокът за подаване на офертите бе до 4 март 2021 г., а критериите: предложена цена и качеството, са с еднаква тежест. Изпълнителят трябваше да изпълни проекта за 300 дни.

Предишната обществена поръчка бе прекратена, защото се оказа, че проектът няма одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство. След като ведомството се произнесе изникна нов проблем - оказа се, че заложеното обновяване не е съобразен с историческата стойност на сградата и категорично се подчерта, че не могат да се правят промени във функциите на обекта, каквито бяха заложени.

mediapool.bg