Кламер БГ - Новини: Тинейджър уби 19 деца и двама учители в Тексас

Тинейджър уби 19 деца и двама учители в Тексас

Свят

|
Ср, 25 Май 2022г. 13:23ч.
Тинейджър уби 19 деца и двама учители в Тексас

Тинейджър уби 19 деца и двама учители в Тексас

Осемнадесетгодишен американец откри огън в начално училище в щата Тексас и уби 19 ученици и двама възрастни. После бе ликвидиран от полицията. Тази драма отново потопи САЩ в хроничния кошмар на насилието, причинено от огнестрелните оръжия. А президентът Джо Байдън призова американците да се противопоставят на оръжейното лоби и да окажат натиск върху членовете на Конгреса да приемат разумни закони за правото за притежаване на оръжие, обобщават световните агенции.

"Време е да превърнем болката в действие", заяви Байдън в реч в Белия дом. Той беше очевидно разстроен от масовото убийство в Тексас. "Кога, за Бога ще се противопоставим на оръжейното лоби?", допълни той и каза, че е отвратен и изтощен от серията от масови стрелби в училища. "Трябва да действаме", каза Байдън и се обяви за връщане на забраната върху нападателните оръжия и за приемане на други "закони за оръжията, продиктувани от здравия разум"."

Губернаторът на щата Тексас Грег Абът заяви, че стрелецът е убил жертвите си по един жесток начин.

Трагедията се разигра в град Ювалди, на около 130 километра западно от Сан Антонио. Нападателят бе идентифициран като Салвадор Рамос. Той е носил най-малко една полуавтоматична пушка и е бил в паравоенна униформа, поясни полицейски сержант Ерик Естрада.

Рамос първоначално е прострелял баба си, която сега е в болница. После с кола той отишъл в училището и извършил масовото убийство. Мотивите за атаката остават неизвестни.

В учебното заведение "Роб" са учели деца на възраст под 10 години. Там се обучавали над 500 малчугани, сред които близо 90 процента били от семейства на латиноси.

Масовото убийство стана в момент, в който Байдън се връщаше от обиколката си в Азия. Веднага след като той пристигна във Вашингтон, той направи обръщение към нацията от Белия дом.

Вицепрезидентката Камала Харис също призова за действия относно насилието с огнестрелно оръжие, дефинирано като национален бич. "Нашите сърца продължават да са разбити. Ние трябва да намерим смелост да действаме", каза тя в обръщение до Конгреса.

Председателката на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси нарече стрелбата чудовищен акт, отнел бъдещето на "нашите скъпи деца".

Бившият президент на САЩ Барак Обама заяви, че отдавна е настъпило времето за действие спрямо насилието с огнестрелни оръжия.

Знамената в цялата страна ще са свалени днес наполовина в знак на траур.

В последните години САЩ преживяха няколко масови стрелби в училища. През 2018 г. при стрелба в гимназия в Паркланд в щата Флорида бяха убити 17 души, от които повечето тийнейджъри. През 2012 г. при стрелба в началното училище "Санди хук" в Нютаун в щата Кънектикът бяха убити 26 души, сред които 20 деца.

"Близо 10 години след стрелбата в "Санди хук" нашата страна е парализирана не от страх, а от оръжейно лоби и една политическа партия, която не показва никакво желание да действа по какъвто и да е начин, който може да помогне да се избегнат тези трагедии", каза Обама, визирайки американското оръжейно лоби и Републиканската партия.

Масовите убийства в Америка често водят до обществени протести и призиви за по-строги проверки на продажбите на оръжие и други видове контрол на огнестрелните оръжия, които са обичайни в другите страни по света, Подобни мерки многократно са се проваляли заради силната политическа опозиция, водена от републиканците.

В Америка има повече огнестрелни оръжия, отколкото в която и да било друга държава - над 300 милиона, горе-долу по едно на всеки гражданин; много са и убийствата, извършвани с тях. Докато в цяла Япония, където има по-малко от едно оръжие на 100 жители, обичайно загиват от куршуми под 10 души годишно, пише "Ню Йорк таймс".

Тексас дълго време имаше едни от най-рестриктивните закони за огнестрелните оръжия в САЩ и се гордееше, че е щат с отговорни притежатели на оръжия, припомня всекидневникът.

Мислите и молитвите вече не са достатъчни - просто ни трябват законодатели, притежаващи воля да спрат този бич на въоръженото насилие в Америка, който убива нашите деца, цитира на сайта си Би Би Си бившата кандидатка за президент на САЩ Хилари Клинтън.

По време на своята кампания за Белия дом Байдън обеща да въведе по-строги проверки при продажбите на огнестрелни оръжия и да намали смъртността от употребата им, водеща сега до десетки хиляди жертви годишно. Но Байдън и демократите не успяха да получат достатъчно гласове в Конгреса, за да прокарат проект за проверка на самоличността при такива продажби, напомня британската радиотелевизионна корпорация.

mediapool.bg