Кламер БГ - Новини: Технологиите могат да обединят популистите в Европа преди европейските избори

Технологиите могат да обединят популистите в Европа преди европейските избори

Европа

|
Ср, 20 Фев 2019г. 15:09ч.
Технологиите могат да обединят популистите в Европа преди европейските избори

Онлайн платформата беше наречена на името на почитан френски популистки философ и създадена от италиански интернет предприемач с цел да превърне широко разпространените недоволства в предложения, а активистите - в политически кандидати.

Когато италианският вицепремиер предложи на протестиращите във Франция жълти жилетки платформата "Русо" на популисткото "Движение 5 звезди", той отиде твърде далеч според френския президент Еманюел Макрон. Френският лидер отзова посланика на Франция в Италия за една седмица - най-острият дипломатически спор между двете съюзнически страни от Втората световна война.

Споделянето на технологията "Русо" е най-наглият опит досега за интернационализиране на популистките движения в Европа. То е предвестник за предстоящите избори за Европейски парламент през май, на които според сегашните прогнози популистките евроскептици могат да спечелят една трета от местата, което е нещо невиждано. Твърде възможно е това да предизвика рухване на групата на основното течение, която досега има най-големия гласоподавателски блок в ЕП.

Европейските избори обаче ще са също така проверка доколко популистките партии, които обикновено са злостно националистически, могат да се обединят през границите и от единия до другия край на политическия спектър. Само в Италия двете управляващи популистки партии, които влизат в правителството - Движението 5 звезди и Лигата, колкото си сътрудничат, поне толкова си и съперничат.

"Тези партии са против Европа, но използват Европа и общоевропейското пространство, за да породят политически дебати", каза италианският анализатор Алберто Алемано.

На най-основното си ниво популистите както от дясно, така и от ляво настройват обикновените хора срещу елита - окопалата се политическа класа.

Технологиите им помагат да напредват. Движението 5 звезди" използваше портала "Русо", за да позволи на активистите само с кликване да избират кандидати и политики, до голяма степен както новоизлюпената партия "Подемос" в Испания използваше "Редит", за да активизира онлайн дебати, започвайки преди пет години, и все още използва онлайн референдуми. Протестиращите от популисткото движение на жълтите жилетки във Франция още не са представили общо онлайн пространство - те имат умножаващи се групи във Фейсбук и канали в Ютюб, в които текат потоци от различни искания.

Ако идеологията и организацията могат да надделеят над географията, популистките партии в Европа биха могли да създадат блок, способен да отслаби или дори да парализира ЕП, ако прогнозите, оповестени тази седмица от европарламента, се сбъднат.

"Ние трябва да отхвърлим финансистите, които се смятат за полубогове. Да отхвърлим брюкселските бюрократи, представляващи техните интереси, и да отхвърлим фалшивите активисти на гражданското общество", каза унгарският министър-председател Виктор Орбан в своето обръщение за състоянието на държавата по-рано този месец.

В петък лидерът на "5 звезди" Луиджи Ди Майо обяви нова формация от популистки движения от цяла Европа, събираща наедно крайнодясна полска партия, оглавявана от бивш рок музикант, и подкрепяща свободния пазар финландска партия, основана от бизнесмен, превърнал се в риалити телевизионна звезда. Забелязваше се отсъствието на националистите, което оставя отворен въпросът какво влияние би могъл да има новият съюз без по-нататъшно разширение.

Да направиш така, че крайнолявата партия "Непокорна Франция" да гласува в тандем с популистката партия ФИДЕС на Орбан изглежда доста трудно. Италианското правителство, разделено между двете популистки групи, е до голяма степен един нещастен брак по сметка - Движението "Пет звезди" и Лигата се различават поне толкова, колкото се съгласяват.

Но в шествията на жълтите жилетки във Франция участват наедно крайнодесни и крайнолеви, надяващи се да свалят правителството.

"В това се състои красотата на цялото нещо: те са както леви, така и десни. Това е популистка работа", каза политическият стратег Стив Банън в интервю за френското сп. "Експрес", публикувано малко след като Макрон отзова посланика. Банън създаде фондация в Брюксел, за да удари в сърцето на Европейския съюз. Европейските популисти от десницата - Марин Льо Пен във Франция, Орбан в Унгария, Матео Салвини в Италия - не го подкрепят съвсем, но и не отблъскват американеца, който според мнозина има заслуга за изстрелването на Доналд Тръмп в Белия дом. Банън е до голяма степен пренебрегван от популистката крайна левица.

Изборите за Европейски парламент са всъщност четиридневна поредица от национални избори, които ще бъдат произведени между 23 и 26 май в Европа и ще определят състава на законодателното събрание. Неговите членове създават общоевропейско законодателство, произнасят се по международни споразумения и - което е от решаващо значение - могат да порицават страните от ЕС за нарушаване на основните ценности като независимостта на съдебната система и спазването на правата на малцинствата и мигрантите.

Но дори да могат да се обединят по въпросите, довели ги на власт, настроените против ЕС популисти може да се натъкнат на проблем с избирателите.

Като цяло доверието в Европейския съюз е по-голямо от доверието в националните правителства, показа най-новото проучване на "Евробарометър", направено през ноември 2018 г. - точно когато се зараждаше протестното движение на жълтите жилетки. Според проучването 42 процента от европейците имат доверие на ЕС, а на своите национални правителства или парламенти доверие имат 35 процента.

Следователно Орбан и италианските популисти, макар да заемат позиция категорично против подкрепящия ЕС Макрон, много добре осъзнават, че собствените им граждани нямат особено желание да сринат ЕС, въпреки че посочват имиграцията като своя основна тревога. А самият Макрон е нещо като парвеню - той победи двете основни френски партии на първия тур на президентските избори във Франция през 2017 г. и Льо Пен на втория тур. Оттогава двете центристки партии от основното течение във Франция - социалистите и "Републиканците" - губят популярност. Те запазиха местата си в Брюксел, но до голяма степен се очаква да задълбочат политическия си срив на европейските избори през май.

Избирателите обаче може също така да използват гласуването за Европейски парламент, за да протестират. Според сегашните прогнози крайнодесните и крайнолевите вероятно ще постигнат успехи за сметка на основното течение.

"Има опасност тези избиратели, които гласуват за по-радикалните партии само за да изразят своето разочарование от Европа, да гласуват за решения, с които не биха се съгласили при нормални обстоятелства", каза Павел Зерка, един от авторите на изследване миналата седмица на подкрепящия ЕС Европейски съвет за външни отношения, според което евроскептиците са напът да спечелят по-голямата част от гласовете на европейските избори.

Дори някои, които подкрепят ЕС, мислят, че евентуален съюз между евроскептичните популисти не е непременно нещо лошо за европарламента. Според установения в Париж италиански анализатор Алемано, чието фамилно име се превежда приблизително като "германеца", това е иронично доказателство, че европейската идея е силна и трайна, след като популистите се обединяват в свой собствен Европейски съюз.

"В известен смисъл аз гледам на "жълтите жилетки" от италианска гледна точка. Виждам "Движението 5 звезди" преди 10 години", каза той.

Този вид намеса, която Макрон прецени като толкова нетърпима от страна на "Движението 5 звезди", ще стане по-често срещана и дори приветствана, каза той. В краткосрочен план е твърде възможно ЕП, а оттам и самият ЕС да станат почти неуправляеми, добави той.

Льо Пен вече изоставя отдавнашната си позиция за отказване от ЕС и еврото - общата валута, използвана от 19 държави в ЕС. Тя преименува основаната от баща й националистическа партия, а Банън изненадващо се появи на голям митинг миналата година. Тя казва, че нейната марка популистки национализъм вече не е изключение.

"Днес ние можем с основание да си представяме да променим Европа отвътре, да видоизменим самата природа на Европейския съюз", каза Льо Пен, "защото се смятаме за достатъчно силни."

По БТА

mediapool.bg