Кламер БГ - Новини: Роботи на лов за ново лечение срещу осакатяващо неврологично заболяване

Роботи на лов за ново лечение срещу осакатяващо неврологично заболяване

Технологии

|
Четв, 10 Авг 2017г. 18:12ч.
Роботи на лов за ново лечение срещу осакатяващо неврологично заболяване

Роботи с изкуствен интелект се впускат в надпревара за намиране на ново лечение на осакатяващото заболяване на нервната система АЛС (амиотрофична латерална склероза), наричано още моторно невронно заболяване, съобщава Ройтерс в четвъртък.

Въпросното състояние, познато също като болестта на Лу Гери, атакува и убива мускулни нервни клетки, водейки до отпадналост, парализа, а накрая и до дихателна недостатъчност.

До момента има само 2 лечения за забавяне развитието на болестта, одобрени от американската администрация по храните и лекарствата. Едното се използва от 1995 година, а другото беше одобрено тази година. Всяка година се диагностицират около 140 000 нови случаи на АЛС, като окончателен лек за това състояние, с което се бори и астрофизикът Стивън Хокинг, не съществува.

"Много лекари го наричат най-лошото възможно заболяване в медицината и необходимостта от бързи мерки е огромна," казва Ричард Мийд от Шефилдския институт по транслационна невронаука, който е открил че изкуственият интелект значително ускорява работата му.

Подобни роботи – сложен софтуер, управляван от мощни компютри – работят като неуморни и безпристрастни супер изследователи. Те анализират огромни химически, биологически и медицински бази данни, наред с редица научни статии, по-бързо от възможностите на всеки човек, предлагат нови биологични цели и потенциални лечения.

Едно от потенциалните лечения, предложени от машините с изкуствен интелект, наскоро при предклинични тестове в Шефилд даде обещаващи резултати в предотвратяване унищожаването на моторните невронни клетки и забавяне развитието на заболяването.

Мийд, който възнамерява да представи работата си на медицинска среща през декември, сега прави оценка на плановете за клинични опити.

Той и екипът му в северна Англия не са единствените, осъзнали ползата от изкуствения интелект в изясняването на усложненията на болестта.

Миналия декември в Аризона неврологичният институт Бароу, откри 5 нови гени, свързани с АЛС, използвайки суперкомпютъра Уотсън на АйБиЕм (IBM). Изследователите са изчислили, че без компютъра би отнело не месеци, а години, да се направи това откритие.

Мийд вярва, че АЛС е удобен за работа с изкуствен интелект и машинно обучение поради бързото разширяване на генетичната информация за състоянието и факта, че има подходящи модели на епруветки и животни за оценка на кандидатите за лечение.

Това са добри новини за АЛС пациенти, които търсят по-добри възможности за лечение. Списъкът на известните личности, страдали от тази болест, включва Лу Гери, бейзболен играч на Ню Йорк Янкис между 1923 и 1939-та, актьора и драматург Сам Шепард, който почина миналия месец, и Хокинг, който е рядък пример за човек, живеещ със заболяването десетилетия наред.

Ако проучването продължи да осигурява нови лечения, това ще отбележи значителна победа за изкуствения интелект при откриването на лекарства, укрепвайки перспективите за нарастваща група стартъп компании с фокус върху технологиите.

Тези фирми се основават на принципа, че дори и да не могат да заместят учени и експерти, роботите с изкуствен интелект ще спестят време и пари, намирайки лекарствени продукти в пъти по-бързо от конвенционалните методи.

mediapool.bg