Кламер БГ - Новини: Литовски компютърен мошеник откраднал 122 млн. долара от Гугъл и Фейсбук

Литовски компютърен мошеник откраднал 122 млн. долара от Гугъл и Фейсбук

Технологии

|
Пет, 11 Авг 2017г. 16:31ч.
Литовски компютърен мошеник откраднал 122 млн. долара от Гугъл и Фейсбук

Заподозреният в компютърни измами гражданин на Литва Евалдас Римашаускас ще бъде предаден на САЩ, реши Апелативният съд на балтийската република, отхвърляйки обжалването на обвиняемия, предадоха Ройтерс.

Той е обвинен от американски съд в пране на пари и онлайн измами. Всяко от двете обвинения носи максимална присъда от 20 години затвор. Престъпленията са извършени в периода 2013-2015 г.

"Щетите, нанесени от противоправните действия на Римашаускас, които той е осъществил в Литва, са били понесени от компании на САЩ, поради което има всички основания по двустранния договор за правна помощ той да бъде предаден на американските правоохранителни органи", отбеляза съдът в решението си.

Защитата на обвиняемия настояваше той да бъде съден в Литва, където според версията на обвинението той е извършвал незаконната си дейност.

Римашаускас е обвинен, че действайки от името на намираща се в Тайван компания за производство на компютърно оборудване, чрез измама е получил от американските корпорации Гугъл и Фейсбук общо около 122 млн. долара.

За да осъществи замисъла си литовецът регистрирал в Латвия фирма със същото название, като на тайванския производител на компютри, изнасящ продукцията си в САЩ. След това той започнал да изпраща на американските корпорации писма за необходимостта да превеждат на подставени сметки в латвийски и кипърски банки средствата, които по договор трябвало да получи азиатският доставчик.

Мошеникът е в ареста от март по искане на американските прокурори. Решението на литовския съд е окончателно и той трябва да бъде екстрадиран в САЩ до 10 дни, съобщи за Ройтерс литовската главна прокуратура.

mediapool.bg